Kultura

Obuljen Koržinek: Projekt EPK 2020 nadilazi sve što se do sad radilo u hrvatskoj kulturi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Projekt Europske prijestolnice kulture 2020 ogroman je i nadilazi sve što se dosad radilo u hrvatskoj kulturi, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u petak u Rijeci novinarima nakon sastanka s nadležnima za provedbu projekta EPK 2020 te naglasila da će Ministarstvo kulture biti u stalnom kontaktu i na raspolaganju kako bi dalo maksimalnu potporu projektu.

Obuljen Koržinek istaknula je da se temeljem sastanka premijera Andreja Plenkovića i resornih ministara s predstavnicima Rijeke i tima projekta EPK 2020 u srpnju u Zagrebu nastavlja realizacija dogovorenog, prvenstveno vezano uz planiranja potrebnih novaca u Državnom proračunu.

"Važno je da ne gubimo vrijeme jer je ovo iznimno zahtjevan projekt, važan za hrvatsku kulturu ali i Vladu, pogotovo zato što ćemo u prvih šest mjeseci 2020. godine predsjedavati EU", rekla je. Ministrica je izrazila uvjerenje da će Rijeka kao EPK doista biti prepoznata i ostvariti velik uspjeh.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je ministrici na dolasku i na, kako je rekao, "ne znam koliko puta izrečenom stavu o maksimalnoj potpori projektu EPK". Razgovaralo se o operativnim i strateškim pitanjima te sastanak možemo proglasiti uspješnim, naveo je.

Obersnel je ocijenio važnim iskazanu podršku Vlade, spremnošću da se projekt financira iz Državnog proračuna putem svih ministarstava. Kazao je da je dogovoreni udio državnog financiranja programskog dijela EPK 2020 oko 10 milijuna eura, što je oko trećine ukupnog iznosa. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta EPK, zajedno s ulaganjem u infrastrukturu je oko 50 milijuna eura, rekao je Obersnel.

"Da bi Rijeka bila uspješna prijestolnica kulture mora biti prije svega hrvatska prijestolnica kulture", ustvrdio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. "To znači da ministarstva moraju prepoznati nužnost potpore", dodao je. Komadina je ocijenio da je EPK 2020 velik i ambiciozan projekt a da njegovo ostvarenje ne bi bilo moguće bez angažmana ministrice kulture. 

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, upravitelja projekta EPK, Emina Višnić, navela je da je sastanak bio vrlo konstruktivan te izrazila zadovoljstvo što se ministricu moglo ugostiti u novootvorenom prostoru MMSU u kompleksu Rikard Benčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nina obuljen koržinek, ministarstvo kulture, epk 2020