Svijet

SITNE POLITIČKE RADOSTI: U njemačkoj ekstremno desnoj AfD više imigranata nego u Merkeličinim konzervativcima

Oko 22,5 posto ukupne njemačke populacije imigrantskog je podrijetla, što znači da nisu imali njemačko državljanstvo u trenutku rođenja ili imaju barem jednog roditelja koji nije rođen kao Nijemac.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Protuimigranska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) imat će u novome sazivu njemačkog parlamenta proporcionalno više zastupnika imigrantskog podrijetla nego konzervativci  kancelarke Angele Merkel, pokazalo je ispitivanje.

AfD, stranka koja prvi put ulazi u Bundestag pošto je osvojila 12,9 posto glasova na izborima prošle nedjelje, od svog osnutka oštro kritizira odluku kancelarke Merkel o prihvaćanju 1,2 milijun uglavnom muslimanskih izbjeglica i tvrdi da islamu nema mjesta u Njemačkoj.

Unatoč tome, pokazalo se da je 7,5 posto od ukupno 93 zastupnika AfD-a u novom Bundestagu imigrantskog podrijetla.

Za usporedbu, imigrantskog je porijekla samo 2,5 posto među njemačkim konzervativnim zastupnicima, navodi se u istraživanju Mediendienst Integration, portala koji prikuplja podatke vezane uz imigraciju i azil.

Praktički, to znači da će i AfD i konzervativni blok imati po sedam zastupnika koji su imigranti prve ili druge generacije.

"Ironično, ulaskom u parlament protuimigrantska AfD doprinijela je porastu broja zastupnika s imigrantskom pozadinom", navodi Jannis Panagiotidis sa Sveučilišta Osnabruek.

Oko 22,5 posto ukupne njemačke populacije imigrantskog je podrijetla, što znači da nisu imali njemačko državljanstvo u trenutku rođenja ili imaju barem jednog roditelja koji nije rođen kao Nijemac.

Kršćanski demokrati (CSU) kancelarke Angele Merkel i njihova sestrinska stranka bavarska Kršćansko-socijalna unija (CDU) osvojili su najveći broj zastupničkih mjesta na izborima 24. rujna, čime je kancelarki osiguran četvrti mandat, ali je istodobno rekordno nisko pala potpora njezinim konzervativcima.

Očekuje se da će koalicija CSU/SDU, koja zajedno ima 246 mjesta u Bundestagu, pokušati sastaviti vladajuću koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima.

AfD se na posljednjim izborima nametnula kao treća politička snaga u zemlji, iza konzervativaca i lijevo orijentiranih socijaldemokrata.

Novi parlament imat će 709 zastupnika, među kojima je njih 57 koji imaju imigrantsko podrijetlo, a takvih je bilo 20 u prošlom sazivu koji je imao 630 zastupnika.

Krajnje lijeva stranka, Ljevica, ima daleko najveći broj zastupnika s imigrantskim podrijetlom, njih 19.       

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, IMIGRANTI, AFD, CDU, NJEMAČKA, CSU