Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Zašto Europska komisija šuti kada španjolska policija tuče ženu, djecu i starce?

Ako je netko bio protiv neovisnost Katalonije, slike španjolskih nasilnika kako pucaju gumenim mecima po nenaoružanim civilima, kako lupaju bakice po glavama i kako se deru na roditelje s djecom, svakako je neutralizirala to protivljenje.

Piše: Mislav Miholek

Katalonska situacija nije čista, jer po svemu ne postoji nekakva jasna i jako velika većina koja bi bila za neovisnost te povijesne zemlje. Španjolska je još jedna od onih zemalja koje su sastavljene od više zasebnih etničkih entiteta, kao što su Belgija i Velika Britanija i Sjeverna Irska, ili pak kao što su bile SSSR ili SFRJ.
    
U takvim slučajevima, često tu dominira najveća etnička zajednica koja kinji druge (Englezi, Rusi, Srbi), a nekad postoji nekakva zajednička osobina koja drži sve narode na broju, primjerice katolička vjera u Španjolskoj i Belgiji, koja je danas u tim zemljama u izumiranju. Španjolska se raspada još od građanskoga rata koji je bio uvertira u Drugi svjetski rat i nikada nisu Katalonci do kraja progutali gubitak vrlo široke samouprave iz Španjolske Republike.

Katalonci i Škoti jednako su građani Unije kao Kastiljci i Englezi. Brüssel se panično boji referenduma, panično se boji naroda.

Unatoč više nego lošim uvjetima, tj. policijskoj represiji, na kakva-takva birališta izašlo je 42,3% birača, a 90% ih je bilo za neovisnost, što nas opet vraća da većina građana možda i nije za odlazak Katalonije iz Španjolske. Katalonija zasigurno preko noći neće otići iz Španjolske.
    
Slično kao i kod škotskog referenduma, visokobirokratizirano vodstvo Europske unije nikako se ne snalazi sa željama pojedinih građana Europske unije. Katalonci i Škoti jednako su građani Unije kao Kastiljci i Englezi. Brüssel se panično boji referenduma, panično se boji naroda, kao što se i većina europskih elita boji istih, jer rijetko kad dobro završe po EU. EU je izvanredna ideja, Hrvatska treba biti sretna da je dio takvog naddržavnog entiteta. U svome odličnome zadnjem govoru o stanju Unije, Jean-Claude Juncker rekao je među ostalim rekao da EU treba više demokratična.

Sramota je da bilo koja država šalje svoje policijske snage na nenaoružani narod.

Ako je netko bio protiv neovisnost Katalonije, slike španjolskih nasilnika kako pucaju po nenaoružanim civilima, kako lupaju bakice po glavama i deru se na roditelje s djecom, svakako je neutralizirala to protivljenje. Može se opravdano postaviti pitanje jesu li španjolski nasilnici budućnost Europske unije? Sanja li možda Europska komisija vlastite interventne snage koje će lupat goloruk narod po glavama?
    
Sramota je da bilo koja država šalje svoje policijske snage na nenaoružani narod. Bilo da je riječ o nelegalnom referendumu o neovisnosti, bilo da je riječ o ovrhama i izbacivanju ljudi iz njihovih kuća, bilo da je riječ o onima koji prosvjeduje protiv ekološkoga devastiranja pojedinih regija. Svaka osoba koja mirno izražava svoje političke stavove ili se pak mirno brani od nasrtljive banke koje je baca iz vlastite kuće, ne bi trebala imati posla s pendrekom i gumenim mecima.

Ujedinjena Europa mora biti europska i demokratska, ako misli uspjeti kao unija svih njenih naroda.