Scena

PARIZ: Predstavlja li akt žene skiciran ugljenom iz 16. stoljeća Mona Lisu?

Od 1862. dio je kolekcije renesansne umjetnosti u muzeju Conde smještenom u palači Chantilly smještenoj sjeverno od Pariza.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Akt nacrtan drvenim ugljenom koji je pronađen u pariškoj umjetničkoj zbirci nakon 150 godina, mogao bi biti skica što ju je napravio slavni Leonardo da Vinci, smatraju eksperti iz Louvresa.

Oni su proučavali crtež ugljenom poznat pod nazivom "Monna Vanna" koji se pripisuje Leonardovim učenicima. Na njezinoj poleđini piše "Joconda Nue".

Od 1862. dio je kolekcije renesansne umjetnosti u muzeju Conde smještenom u palači Chantilly smještenoj sjeverno od Pariza.

Kustosi Condea vjeruju da je "crtež bar djelomično napravio slavni Leonardo".

"Način na koji su nacrtani lice i ruke izniman je. Nije riječ samo o blijedoj kopiji nekog dijela. A mi tražimo nešto na čemu je Leonardo potkraj života radio pararelno s Mona Lisom", izjavio je kustos Mathieu Deldicque, dodavši da bi crtež mogao biti i pripremna skica za neko uljano platno.

Tvrdi i da su položaj ruku i tijela gotovo identični Mona Lisinim, a dimenzije gotovo istih dimenzija kao slavno slikarevo platno.

Stručnjak za konzervatorske radove Louvrea Bruno Mottin potvrdio je da crtež potječe iz Leonardova doba, a to je prijelaz iz 14. u 15. stoljeće, no zamijetio je još nešto. Naime, "sjenčanje na vrhu crteža blizu glave radio je dešnjak, a poznato je da je Leonardo crtao lijevom rukom."

"Moramo biti oprezni jer je riječ o vrlo 'krhkom' platnu zbog čega ćemo trebati još vremena za utvrđivanje činjenica", kazao je.

Posljednjih nekoliko tjedana desteak je stručnjaka analiziralo crtež uz pomoć skenera i drugih modernih metoda kako bi se otkrilo vrijeme njegova nastanka, odnosno je li to bilo prije ili poslije Mona Lise naslikane oko 1503.

Uvjereni su da ulje na platnu izvješeno u Louvreu te poznato kao Mona Lisa i crtež u Condeu, naziva Monna Vanna, predstavljaju istu ženu - Lisu Gherardini, suprugu trgovca tkaninom iz Firence, Francesca del Gioconda koji je od Leonarda naručio izradu portreta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UMJETNOST, MONA LISA, SKICA, PARIZ, LOUVRE