Svijet

VENEZUELA: Trumpove sankcije osnažile podršku Maduru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Podrška venezuleanskom predsjedniku Nicolasu Maduru u rujnu se povećala na 23 posto, što je šest posto više u odnosu na podršku koju je uživao u srpnju, po ispitivanju javnog mišljenja koje je provela lokalna tvrtka Datanalisis.

Skok Madurove popularnosti uslijedio je nakon niza sankcija administracije presjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali i stišavanja višemjesečnih nasilnih prosvjeda protiv vlade.

Gotovo 52 posto ispitanih protivi se sankcijama Trumpove administracije uvedenim kao odgovor na stvaranje zakonodavnog nadtijela u Venezeuli nazvanog Ustavotvornom skupštinom, što su kritičati ocijenili učvršćivanjme diktature.

S"vojnom opcijom" SAD-a za promjene u Venezueli, odnosno s Trumovim izjavama iz kolovoza koje su osuđene u  cijeloj regiji, ne slaže se 57 posto ispitanih.

Madurova niska popularnost nije neuobičajena u Južnoj Americi. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i brazilski Michel Temer ove su godine u anketama imali i manje postotke.

Anketa, provedena u Venezule na uzorku od 1000 osoba od 8. do 22. rujna, pokazala je da 86,9 posto ispitanih stanje u zemlji ocjenjuje negativno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

venezuela, manduro, donald trump, sankcije