Hrvatska

Jadranka Kosor na suđenju Sanaderu: S današnjim iskustvom tražila bih da se novac vrati donatorima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je na ponovljenom suđenju svom prethodniku Ivi Sanaderu i bivšoj stranci u slučaju Fimi media da bi "s današnjim saznanjima i iskustvom" tražila da se donatorima vrati novac koji je prilikom razrješenja predao tadašnji stranački rizničar Mladen Barišić.

Riječ je o dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je Barišić, sadašnji Sanaderov suoptuženik za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, prilikom razrješenja predao stranačkim čelnicima, a tadašnji glavni tajnik Branko Bačić u dogovoru s Kosor predao ga je Uskoku. Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o novcu koji je prikupljen preko marketinške agencije Fimi media.

Novac bez traga u stranačkim poslovnim knjigama

"Da sam imala saznanja koja imam danas vjerojatno bih predložila da se postupa drugačije. Tada nismo imali bilo kakve sumnje ili rezerve. Osluškivali smo bilo javnosti i informacije koje su dolazile sa svih stana", kazala je Kosor u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na pitanja Sanaderove obrane Kosor je kazala kako je znala da taj novac nije bio evidentiran u stranačkim poslovnim knjigama, ali da joj ništa nije bilo sumnjivo jer je "Barišić rekao da je prikupljen od donatora".

Odbacila je i tvrdnje Sanaderove obrane da je dostavljala informacije Državnom odvjetništvu i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, što Sanader smatra dokazom da je Kosor protiv njega pokrenula politički progon.

'Nikada nisam tražila da DORH nešto radi ili ne radi'

"Jedino što sam proslijedila glavnom državnom odvjetniku bio je dokument od mađarskog premijera koji je ukazivao na veze u nekim procesima vezanim uz Podravku. Ja sam taj dokument proslijedila, jer sam smatrala da DORH to mora znati. Nisam DORH poticala da nešto radi, ali nikada nisam tražila niti da nešto ne radi", kazala je Kosor.

Bivša najbliža Sanaderova suradnica svoj je iskaz počela pojašnjenjam kako je funkcionirao HDZ i njegova tijela.

"S obzirom na koji način se vodila stranka u vrijeme Sanadera mislim da bi bilo teško predvidjeti da bi bilo tko odlučio nešto o osjetljivim pitanjima za funkcioniranje stranke učiniti bez njega. Ali to se temelji i na statutu, jer je predsjednik najodgovornija osoba koja zastupa stranku", rekla je Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVO SENADER, jadranka kosor, FIMI MEDIA