Hrvatska

DAVOR BERNARDIĆ: Povjerenstvo nije osnovano zbog Plenkovića i HDZ-a koji su se sapleli u lažima

Piše: Ivana Vranješ

Odgađanje  glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i izboru ustavnih sudaca  za  idući tjedan u petak u Hrvatskom  saboru novinarima je  komentirao saborski zastupnik i  predsjednik SDP-a  Davor Bernardić.

„ HDZ bježi od Povjerenstva  kao vrag od tamjana. To je  više nego jasno. Oni petljaju,  muljaju, rade sve  da se Povjerenstvo ne osnuje“, rekao je Bernadrić. Naglasio je kako  Plenković i njegova  ekipa  bježe od problema, odgovornosti, odgovora.

„ Kad kažem Plenković i njegova  ekipa, mislim  na ministricu  Dalić, ministra  Mrauća povjerenika za  Agrokor, a oni i nisu članovi  HDZ-a ali su se svi toliko sapleli u laži da  da više ne znaju što reći hrvatskim građanima“,  izjavio je Bernardić. Naglasio je da Plenković mora odgovoriti tko je lagao  ministar  Marić koji je u siječnju ove  godine rekao da je u Agrokoru sve u redu ili Ante Ramljak koji je rekao da su u Agrokoru krivo prikazane  bilance.

„ Postavljam pitanje Plenkoviću tko je od njih dvojice lagao, drugo pitanje tko je pisao lex Agrokor  i na koji je način  pisac povezan s premijerom Vlade i  s drugim osobama u Vladi“ rekao je  Bernadrić. Dodao je da  Plenković mora odgovoriti i na izjave  bivšeg ministra  unutarnjih poslova  Vlahe Orepića, a to je kako  može  premijer utjecati  na tajming uhićenja, odnosno da se  uoči lokalnih izbora zaustavi  istraga o Agrokoru  i moguće uhićenje Ivice Todorića.

„ Čitav jer niz pitanja na koje Plenković izbjegava odgovoriti, bježi od odgovornosti, problema i odgovora. To je više nego jasno „, ponovio je  Bernardić

„ Ako Hrvatska zbog lex Agrokora izgubi i jednu lipu, to nije razlog da Vlada mora otići, naravno da mora otići,  nego je to i razlog i osnova  za pokretanje kaznenih  postupaka“, ističe  Bernardić. Dodao je da  je HDZ pristao na osnivanje  Povjerenstva, ali ne zna se  tko će biti u njemu i kada će započeti s radom.

 Na upit  novinara   dali vjeruje da će  se osnovati Povjerenstvo Bernardić je odgovorio da  bi volio da razum pobjedi, a ako  HDZ o osnuje Povjerenstvo na to će  pristati  zbog medijskog  pritiska i jer su morali, a ne zato što žele..

 „ Nama je bitno da se Povjerenstvo osnuje, bilo nam je bitno i prije tri mjeseca, kamo sreće da  je osnovano tada. Tko je kriv što nije osnovano? SDP nije, nego HDZ, odnosno Plenković i njegova  ekipa“, rekao je Bernardić. Smatra da bivši ministri  mogu pomoći u radu Povjerenstava uvjetovanje da  ne budu u Povjerenstvu je još jedan alibi da se ono ne osnuje.

  Novinari  su upitali predsjednika Mosta Božu Petrova da li je trebalo  prvo izglasati osnivanje   Povjerenstva ili izbor  ustavnih   sudaca.

„ Mislim da je u javnosti  cijelo vrijeme komunicirao da se prvo osnuje istražno povjerenstvo a onda da se izaberu ustavni  suci. Vjerovao sam  da su se HDZ i SDP  dogovorili, očito nisu. Smatram da je ovo pokazatelj manjka odgovornosti jedne i druge političke stranke. Pretvarati  Sabor u cirkus,  i više puta odlagati  glasovanje pokazuje manjak  odgovornosti i zrelosti“, rekao je Petrov. No puno ga više zabrinjava i mogući manjak transparentnosti, jer podržava da i druge stranke  budu  uključene u cijeli taj procesa koliko se  vidi HDZ i SDP nisu za to.

„ Meni je cilj da istražno povjerenstvo bude transparentno, da uključi što više  stranka, da svi  zastupnici mogu postavljati pitanja i  sudjelovati u svemu tome , a koliko  vidimo po stavovima  SDP-a i HDZ-a  to se neće dogoditi“, zaključio je Petrov

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AGROKOR, HDZ, SDP, ANDREJ PLENKOVIĆ, DAVOR BERNARDIĆ, POVJEREVNSTVO