Hrvatska

BERNARDIĆ: Plenkoviću, tko je lagao – Marić ili Ramljak?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da odgovori hrvatskoj javnosti tko je lagao – njegov ministar financija Zdravko Marić ili njegov izvanredni povjerenik Ante Ramljak? 

Nakon što je Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak objavio revidirano financijsko izvješće, Bernardić je prozvao Plenkovića da odgovori tko je pisao lex Agrokor i što su predstavnici strvinarskog fonda Knighthead radili u Vladi prije pisanja lex Agrokor, te stoji li Knighthead iza tog zakona.

Riječ je o tome da je Ramljak iščitao gubitak kapitala u vrijednosti od preko 20 milijardi kuna, pa se postavlja pitanje kako je svih ovih godina bilo moguće kroz knjige prikazati takav gubitak, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Todorić očito u ovom poslu nije bio sam, mnogi su mu pomagali i očekujemo da se utvrdi odgovornost, poručio je šef SDP-a. Ovo je i dalje nastavak brakorazvodne parnice između HDZ-a i Todorića, ustvrdio je Bernardić dodavši kako bi način na koji će se slučaj raspetljavati mogao biti poguban po hrvatsko gospodarstvo.

"Jedina pozitivna vijest u cijeloj priči je ta da ovakvo što u Hrvatskoj više neće biti moguće, neće biti moguće krivotvoriti financijske izvještaje, kao ni muljaže koje su se događale", smatra Bernardić.

Prije pet mjeseci Plenković je umjesto 40.000 radnih mjesta u Agrokoru spašavao jedno radno mjesto, svog ministra financija Zdravka Marića, koji je još u siječnju govorio da je u Agrokoru sve u redu, rekao je.

Bernardić je ustvrdio da će strvinarski fond Knighthead na transakciji Agrokora zaraditi 70 posto iznosa duga, te zatražio od Plenkovića odgovor kako je moguće da jedna tvrtka u takvoj situaciji toliko zaradi na posrnulom Agrokoru.

Traži i pojašnjenje od premijera u kakvoj je vezi s piscima lex Agrokor i zašto još nije stavio na dnevni red istražno povjerenstvo za Agrokor, te mu poručuje da se prestane skrivati iza redoslijeda glasanja i da se u srijedu u Saboru izglasa istražno povjerenstvo za Agrokor.

Kako je moguće da se pet mjeseci ne objavljuje nijedno financijsko izvješće o poslovanju Agrokora, a od Ramljaka smo čuli da je u tom razdoblju poslovanje Agrokora odlično, zapitao je, pozvavši Ramljaka da prikaže podatke o poslovanju Agrokora u zadnjih pet mjeseci.

Dosta je prakse u Hrvatskoj da se nekoga optuži za kriminal i korupciju, a taj završi tako da guli krumpire, kazao je Bernardić konstatiravši da Todorić definitivno nije mogao biti sam, bez mreže iz politike i kompanije.

Priča je sve mutnija i sve zamršenija i zato inzistiramo na istražnom povjerenstvu, zaključio je Bernardić, koji očekuje da se prvi pred povjerenstvom pojave Todorić, Plenković i Ramljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plenković, marić, ramljek, davor bernardić, agrokor, stranke, todorić