Zagreb

ZAGREB: Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stavila "lex šerif" na dnevni red sjednice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Oporbeni klubovi zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stavili su prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. "lex šerif", na dnevni red skupštinske sjednice koja će se održati 26. listopada, jer smatraju da se njime želi smanjiti ulogu predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana, te pozivaju Vladu da ga povuče iz procedure.

Oporbeni klubovi smatraju da se zagrebačka Gradska skupština, kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, treba očitovati o "lex šerif" zato što je taj prijedlog protivan interesima Zagrepčana, budući da značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini.

"Pozivamo Vladu da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure", poručili su u priopćenju Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka), Sandra Švaljek (Klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a), Anka Mrak Taritaš (Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a) i Zvane Brumnić (Klub zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska).

Medijima su poslali svoj prijedlog zaključka, o kojem će raspravljati zastupnici na slijedećoj sjednici Gradske skupštine, 26. listopada. U njemu se protive predloženim izmjenama zakona jer se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika, ako u zakonom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju.

"Na taj način izvršna tijela - općinski načelnici, gradonačelnici i župani - postaju praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela gube ključnu polugu kontrole izvršne vlasti koju im daje mogućnost odbijanja proračuna", navodi se u prijedlogu zaključka.

Čelnici zagrebačke oporbe upozoravaju kako čl. 33. Ustava i čl. 3. Europske povelje o lokalnoj samoupravi, koja je dio pravnog poretka Hrvatske, propisuju da se pravo na samoupravu ostvaruje putem predstavničkih tijela, a ne čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave.

"Jačanjem položaja izvršnih tijela na štetu predstavničkih ozbiljno se ugrožava demokracija na lokalnoj razini u Hrvatskoj", navodi se prijedlogu zaključka.

Ako za svoju politiku, koja se ostvaruje kroz prijedlog proračuna, zagrebački gradonačelnik nema podršku većine gradskih zastupnika, on treba biti razriješen i trebaju se raspisati prijevremeni izbori za Gradsku skupštinu i gradonačelnika. Uloga Skupštine ne može biti da automatski usvaja bilo kakav proračun koji je predložio gradonačelnik, a posebno ne proračun koji većina zastupnika smatra lošim za građane, ističe zagrebačka oporba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPORBA, GRADSKA SKUPŠTINA, STRANKE