Kolumne

BRANKO HRG ZA POLITIKAPLUS: Postojeći HSS teško može preživjeti bez demokršćanstva

Ovih dana javlja mi se dosta članova HSS-a koji su nezadovoljni ovim naglim zaokretom, sve ih pozivam da se priključe HDS-u i nastave djelovati na demokršćanskoj političkoj platformi na kojoj je nekad djelovao i HSS.

Piše: Mislav Miholek

Jutarnji list jučer je objavio kako HSS Kreše Beljaka u novom političkom programu odustaje od demokršćanskih zasada i demokršćanske tradicije. Kako je tekst u podnaslovu glasio "Raskol s Hrgovom ostavštinom", odlučili smo kratko porazgovarati s Brankom Hrgom, zastupnikom u Saboru i zamjenikom predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke.

PP: Stjepan Radić u svojoj uspješnoj političkoj kuhinji uvijek je isticao (demo)kršćanstvo kao sastavni sastojak svoje ideologije za kojom su spremno išli mnogi, je li moguće da HSS preživi bez toga važnoga sastojka?


Branko Hrg: Stari, vjerojatno u režiji Beljaka uskoro bivši slogan "Vjera u Boga i seljačka sloga" sam za sebe govori o demokršćanstvu u HSS-u više od stoljeća. HSS je uvijek zagovarao tradicijske vrijednosti i poštenje, običnog čovjeka, a najviše seljaka. To je jednostavno tako.
Postojeći HSS, baštinik i pravni slijednik Radićevog i Mačekovog HSS-a teško može preživjeti bez tog sastojka. Dobar dio članstva, posebno onaj stariji, emotivno je vezan upravo za takav HSS, a sumnjam da se njih može nadomjestiti nekim novim članstvom.
Smjer kojim je krenulo vodstvo definitivno se odriče te ideologije. Vjerojatno se odriče i sela, no teško da se u gradskim sredinama može očekivati neka pojačana potpora. Stanovnik Zagreba, na najvišem katu neke zgrade HSS percipira kao stranku koja treba zastupati selo i tradiciju, to je jednostavno tako.

PP: Ima li mjesta za Radića u hrvatskoj politici, ako se HSS odriče svojih temelja?

Branko Hrg: Radić jest u hrvatskoj politici, u programima mnogih stranaka i definitivno ga je teško zadržati kao programsku baštinu jedne stranke.
Je li se i u kolikoj mjeri njegovi politički stavovi provode to je drugo pitanje, no činjenica jest da su to dva neusporediva vremenska perioda.

PP: Demokršćanstvo Srednje Europe i Mediterana vrlo ističe vrijednost rada i socijalne harmonije, tolerancije i pozitivnoga dogovora u Hrvatskoj ispada da tih vrednota nedostaje?

Branko Hrg: Upravo to je naglašavao Stjepan Radić. Jest, on je bio u sukobu s dijelom klera, no apsolutno nitko ne može reći da nije zagovarao upravo te vrednote. Svega toga u Hrvatskoj nedostaje, vrijeme u kojem živimo zagovara neke druge "vrijednosti", upravo stranke kao što je HSS trebale bi biti čuvari i promicatelji tih vrijednosti

PP: Koliko je u HDS-u ugrađeno Radićevog kršćanskoga optimizma?

Branko Hrg: ''Pet milijuna zadovoljnih, a ne sto bogatih", slogan je HDS-a. Prepoznajete li već u samom sloganu dio Radićevog nauka?!
Dosta članova HSS-a koji zagovaraju upravo te vrijednosti pristupilo je HDS-u, samim tim donijeli su sa sobom i dio toga. Ovih dana javlja mi se dosta članova HSS-a koji su nezadovoljni ovim naglim zaokretom, sve ih pozivam da se priključe HDS-u i nastave djelovati na demokršćanskoj političkoj platformi na kojoj je nekad djelovao i HSS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stjepan radić, HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA, KREŠO BELJAK, BRANKO HRG, HSS, HDS