Regija

BIH: Mile Dodik snubi oporbu RS za sporni referendum, a ona ga odbila

Dodik je to rekao nakon sastanka što ga je sazvao kako bi se u tom entitetu dogovorili što poduzeti pošto je Sud BiH ranije ovaj mjesec izrekao oslobađajuću presudu ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u subotu oporbu u tom entitetu da podupre plan za referendum kojim bi se osporilo postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, no oporbeni čelnici odgovorili su da  ne žele sudjelovati u njegovim političkim igrama.

“Pozivam oporbu da podrži održavanje referenduma u RS u roku od deset dana. Ukoliko te potpore ne bude, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodik je to rekao nakon sastanka što ga je sazvao kako bi se u tom entitetu dogovorili što poduzeti pošto je  Sud BiH ranije ovaj mjesec izrekao oslobađajuću presudu ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću.

Dodikovu pozivu na sastanak odazvali su se samo predstavnici stranaka koje su dio vladajuće koalicije i nekih udruga.

Čelnici oporbenih političkih stranak taj su skup odlučili bojkotirati.

Dodik se našao u problemima jer je u Službenom glasniku RS početkom listopada objavljena odluka o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH, a koja je donesena još 2015. godine. Sada postoji zakonska obveza da se referendum provede i to u roku od 45 dana, odnosno najkasnije do 20. studenoga.

Dodik je najavio da bi vladajuća većina mogla suspendirati provedbu dugo obećavanog i najavljivanog referenduma, a odgovornost za to je pokušao prebaciti na oporbu optužujući je da ruši jedinstvo koje je nužno da bi se takvo izjašnjavanje organiziralo.

Iz oporbenih stranaka ranije su Dodku predbacili da se on zapravo "prepao" prijetnji međunarodne zajednice da će ga kazniti drzne li se provesti takav referenduma, a sada svoj kukavičluk nastoji prikriti optužujući oporbu da ne surađuje na tom projektu.

Predsjednik oporbenog Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i bivši predsjednik RS Dragan Čavić u subotu je Dodiku poručio kako je njegova većina u entitetskom parlamentu sama donijela odluku o referendumu pa sada ima odgovornost i da ga provede,  a pri tom nema nikakva razloga prozivati političke oponente.

"Otkada to Dodika zanima što ja mislim", kazao je Čavić i dodao da je došlo vrijeme da odgovaraju oni koji odbijaju provesti odluke parlamenta koje su sami iznudili.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH i član užeg vodstva Srpske demokratske stranke (SDS) koja je u RS u oporbi Dodiku, bez okolišanja poručio mu je da  - radi gluposti.

"Mi nećemo popravljati Dodikove gluposti", kazao je Mektić novinarima ističući da Dodik demagoškim nastupima pokušava skrenuti pozornost sa sve težih uvjeta života ljudi u RS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, naser orić, RS, BIH, milorad dodik, referendum rs