Hrvatska

TRANSPARENCY INTERNATIONAL HRVATSKA: DSV je uzrok kaosa u sudbenoj vlasti - posljedice znamo

Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost, a toga u ovom tijelu nema.

Piše: PolitikaPlus

Transparency International Hrvatska povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanjka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.

„Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca.

Sobzirom na svoj sastav ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova njih 7 su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. godine kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionlana diskriminiranost - tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita.

Dva člana se imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).

Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost, a toga u ovom tijelu nema.

Tim više, predsjedink Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće ?“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.