Svijet

Nepotpuni rezultati: Mladi konzervativac Kurz na putu da postane austrijski čelnik

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mlada konzervativna zvijezda Sebastian Kurz na putu je da postane sljedeći austrijski kancelar prema prvim nepotpunim rezultatima, javlja javni servis ÖRF, ali njegova Narodna stranka (ÖVP) ne postiže većinu te bi mogla zatražiti savez sa Slobodnjačkom strankom Austrije (FPÖ). 

Prema prvim podacima ÖVP je osvojio 30,2 posto glasova i tako postao najjača stranka u Nacionalnom vijeću. Desni populisti Heinz-Christiana Strachea iz FPÖ-a tijesno vode s 26,8 posto ispred Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) na čelu s aktualnim kancelarom Christianom Kernom s 26,3 posto.

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Predizborna kampanja protekla je u sjeni skandala oko lažnih Facebook stranica kojima je SPÖ pokušao ugroziti imidž Sebastiana Kurza. Kurz je svoju predizbornu kampanju usredotočio na protuimigrantsku politiku.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7 posto prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7 posto glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3 posto te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

austrija, izbori