Kultura

ZAGREB: Great Gatsby Ballet oduševio u punoj Areni

Piše: PolitikaPlus

Nakon svjetskih metropola, i  mjeseci iščekivanja od prve najave, Zagreb je ovaj vikend doživio premijerno predstavljanje Great Gatsby Balleta, plesnog spektakla koji je oduševio puno Arenu!

Ljubitelji baleta i suvremenog plesa dobili su priliku uživo gledati virtuoze pokreta i plesnog zanata, koje predvodi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra i umjetnički direktor najvećeg ruskog kazališta, onog u Novosibirsku a koji je karijeru gradio na najvećim svjetskim pozornicama.

Matvienko spada pod najveće baletne zvijezde današnjice a pored uloge u Great Gatsbyju, zagrebačka publika ga pamti po glavnoj ulozi u „Radio& Juliet“, plesnoj predstavi u kojoj je spojena glazba grupe Radiohead i tema romana 'Romeo i Julija'.

 

Denis Matvienko / https://we.tl/qtigL5YT0W / Foto: Foto Zagreb

Pažnju publike u Areni, pored Denisa, najviše je privukao Clifford Williams, plesač koji je svoje umijeće brusio u prestižnim plesnim školama poput Julliarda i The School of American Ballet a na pozornici zagrebačke Arene pokazao je da savršeno barata tijelom kao instrumentom kojim uspijeva pokazati zašto balet i pokret toliko fascinira ljude.

Glazba koju potpisuje Konstantin Meladze, koreografija za koju je zaslužan poznati koreograf Dwight Rhoden te dvadesetak plesača koji su prodefilirali pozornicom donijeli su u Arenu atmosferu bezvremenske priče.

 

Clifford Williams / https://we.tl/qtigL5YT0W / Foto: Foto Zagreb

The Great Gatsby Ballet jedinstven je projekt koji objedinjuje nekoliko umjetničkih sfera, rađen po knjizi F. Scotta Fitzgeralda. Predložak knjige poslužio je kao motiv za spoj suvremenog plesa, baleta i kinematografije gdje je naglasak stavljen na pokret i ples, a tema popularne knjige korištena je kao poveznica između virtuoznih plesnih pokreta.

U ovom baletnom spektaklu ulogu u pjevnom dijelu predstave dobila je mlada i talentirana pjevačica Franka Batelić koja je pokazala svu raskoš svoga glasa i posjetitelje Arene ostavila bez daha.

 


Franka, plesači i Matvienko / https://we.tl/qtigL5YT0W / Foto: Foto Zagreb

 

Spoj novog, spoj starog, spoj klasičnog, spoj suvremenog, sve to čini Great Gatsby Ballet, baletni blockbuster koji je Zagrebu donio uistinu poseban plesni spektakl.

Nakon Zagreba, Great Gatsby Ballet gostuje u Parizu s čak tri izvedbe, potom u Minsku, Almatiju pa Berlinu a 2017. godinu ispratit će nastupom u Cannesu.

Baletna trupa Great Gatsby Balleta dala je nagovijestiti da će uskoro opet gostovati u Zagrebu, s predstavom „Radio & Juliet“ koja je pri prvom predstavljanju zagrebačkoj publici rasprodala Lisinski.

Najveća vrijednost koju je Great Gatsby Ballet donio Zagrebu je predstavljanje modernog baleta kao i plesa općenito, uz gostovanje istinskih baletnih zvijezda a dupkom puna Arena je pokazala da interesa za takvu umjetnost ne manjka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BALET, ZAGREB, Great Gatsby Ballet