Zagreb

ZAGREB: 'Dramski svijet Marije Braut' na izložbi u Arhivu Tošo Dabac

Ranka Saračević Würth, kći Marije Braut, darovala je prošle godine Muzeju suvremene umjetnosti njezinu cjelokupnu fotografsku ostavštinu, koje će se dio moći pogledati u Arhivu Toše Dabca do 15. prosinca.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Dramski svijet Marije Braut" otvara se u srijedu Kao dio programa 9. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac u nekadašnjem Dabčevom fotografskom atelijeru, gdje je Braut uz njegovu pomoć otkrivala tajne umjetničke fotografije i samog zanata.

S obzirom da se postavlja upravo u tom prostoru izložba se opisuje kao "svojevrsna promemorija autoričinih radova iz ranijeg stvaralačkog perioda, od 1968. do sredine osamdesetih godina".

"Fotografski zanat učila je od ponajboljeg učitelja, a kasnije ga je, svladavši metierske zakonitosti poziva, na svoj poseban način reinterpretirala, dorađivala i prilagođavala vlastitom umjetničkom izričaju. Već u tim ranim radovima prepoznajemo Mariju Braut kao autoricu čija je fotografska poetika bliska Dabčevoj, u pristupu motivima, kao i modusu operandi, samom tehnikom snimanja", ističe se u najavi izložbe.

Riječ je o komornoj izložbi koja je obuhvatila manji dio njezina bogatog fotografskog opusa. "Izbor je istovremeno i malen i velik, malen ako prosuđujemo prema broju izložaka, a velik, jer su prezentirani originali, Marijina autorska povećanja nastala uglavnom za izložbe", napominje se.

"Mnoge je radove autorica signirala, što podrazumijeva finalni autorski odabir, svojevrsni autorski blagoslov najboljeg rada za izlaganje", dodaje se o izložbi, kojoj je kustosica Marina Benažić.

Njezini portreti umjetnika, slikara, literata, jazz-glazbenika, redatelja i glumaca nastavljaju se na motive fotografija kazališnih predstava u Lapidariju i Teatru &TD te ciklusa fotografija Velikog petka na Korčuli, procesije u Mariji Bistrici i blagdana Svih svetih na Mirogoju.

S više od 100 tisuća negativa, oko dvije tisuće autorskih povećanja, vrijednom fotografskom opremom i bibliotekom, Arhiv Tošo Dabac je jedna od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer čuva cjelovit opus tog istaknutog hrvatskog fotografa i umjetnika.

Nakon njegove smrti 1970. godine Atelje nastavlja voditi njegov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf Petar Dabac, koji 1980. osniva galeriju u kojoj priređuje izložbe i radionice svjetski poznatih autora.

Vrijedna fotografska zbirka i dalje se nalazi u stanu u Ilici 17, gdje je Tošo Dabac radio od 1940. godine. Zbirku je 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.

Ranka Saračević Würth, kći Marije Braut, darovala je prošle godine Muzeju suvremene umjetnosti njezinu cjelokupnu fotografsku ostavštinu, koje će se dio moći pogledati u Arhivu Toše Dabca do 15. prosinca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, FOTOGRAFIJA, MARIJA BRAUT, ARHIV TOŠO DABAC, ZAGREB