Energetika

BUDIMPEŠTA: MOL osigurao dodatne licence za svoje ključno strateško ulaganje u lanac vrijednosti propilen oksida (Projekt Poliol)

MOL Grupa sada je osigurala sve tehnološke licence i inženjerske resurse za svaku proizvodnu jedinicu Projekta Poliol

Piše: PolitikaPlus

Nakon objave iz srpnja o sklapanju ugovora s tvrtkama Evonik i Thyssenkrupp za proizvodnju propilen-oksida, MOL Grupa dostigla je novu prekretnicu u svom ključnom strateškom ulaganju. Dodatni sporazum potpisan s tvrtkom Thyssenkrupp Industrial Solutions (Thailand) Ltd, pokrivat će tehnološke korake za pretvaranje propilen-oksida u polieterske poliole i propilen glikole.  

Ugovor se odnosi na kupnju tehnoloških licenci, paketa za dizajn procesa te FEED-a za proizvodne jedinice koje propilen-oksid pretvaraju u polieterske poliole i propilen glikole. Očekuje se da će MOL Grupa, po završetku ulaganja, postati glavni proizvođač polieterskih poliola i propilen glikola u Srednjoj Europi.  

Poliol tehnologija tvrtke Thyssenkrupp temelji se na najsuvremenijem dizajnu Jet Reactora koji MOL-u omogućuje najbolju dostupnu sigurnost, kvalitetu, operablinost, fleksibilnost i produktivnost.  

Front-end Engineering (FEE), uključujući i potrebna testiranja proizvoda dostavit će centar za tehnologiju, istraživanje i razvoj za oleokemikalije na Tajlandu. Ugovor uključuje i predsporazum koji predviđa izgradnju tvornice za polieterske poliole od strane kompanije Thyssenkrupp.  

U skladu sa strategijom 2030., MOL Grupa će krenuti dalje duž petrokemijskog lanca vrijednosti, prema poluproizvodima  te specijalnim kemijskim proizvodima, transformirajući se u vodeću kemijsku grupaciju u Srednjoj i Istočnoj Europi. Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, prepoznati su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a, zahvaljujući njihovoj širokoj primjeni u automobilskoj, građevinskoj, ambalažnoj te industriji namještaja. Ovom ključnom investicijom, MOL će postati jedini integrirani proizvođač poliola u Srednjoj i Istočnoj Europi.  

Propilen glikoli, koji čine dodatnu liniju proizvoda u okviru projekta, derivati su propilen oksida što ih proizvodi većina velikih integriranih proizvođača propilen-oksida. Propilen glikoli imaju širok raspon primjena, uključujući proizvodnju nezasićenih poliesterskih smola (NPS), farmaceutskih te aditiva u proizvodima za osobnu njegu te druge industrijska primjene.  

Potpisivanjem ovog ugovora, MOL Grupa je osigurala sve tehnološke licence i inženjerske resurse za svaku proizvodnu jedinicu Projekta Poliol. Ugovori koji su potpisani u srpnju, odnosili su se na kupnju tehnoloških licenci i paketa za dizajn procesa za HPPO (hidrogen peroksid u propilen oksid) tehnologiju proizvodnje propilen oksida.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAĐARSKA, BUDIMPEŠTA, MOL, Poliol