Svijet

PIRENEJSKI POLUOTOK: Katalonija - istječe drugi ultimatum Madrida

Poslije referenduma 1. listopada Puigdemont je potpisao deklaraciju nezavisnosti ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Katalonski čelnik Carles Puigdemont suočen je u četvrtak s istekom drugog ultimatuma da odustane od neovisnosti te španjolske pokrajine, nakon što je vlada u Madridu najavila da će, ako to ne učini do 10 sati, ukinuti autonomiju Katalonije.

Poslije referenduma 1. listopada Puigdemont je potpisao deklaraciju nezavisnosti ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog.

Mediji prenose da će ustrajati na neovisnosti ako Madrid preuzme kontrolu nad Katalonijom. Strahuje se da bi to moglo dovesti do nereda u pokrajini.

Članak 155. španjolskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast, no on dosad nikada nije aktiviran.

Politički čelnici u Madridu i Barceloni u napetoj su pat poziciji od referenduma na kojem je većina izašlih birača glasala za neovisnost, ali ga središnja vlada smatra nezakonitim.

Glasnogovornik katalonske vlade u utorak je poručio da će odgovor Puigdemonta biti jednak kao i u ponedjeljak - niti "Da" niti "Ne" nego će predložiti razdoblje od dva mjeseca za pregovore o nezavisnosti.

Madrid to ne prihvaća kao odgovor i upozorava na primjenu članka ustava koji komentatori nazivaju "putom u nepoznato" jer od 1978. nikada nije primijenjen protiv neke od 17 autonomnih pokrajina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MADRID, KATALONIJA, ŠPANJOLSKA, BARCELONA, NEOVISNOST