Hrvatska

FRED MATIĆ: 'Situacija u Hrvatskoj, a pogotovo u svijetu drastično se promijenila, postoje druge vrste ugroza'

inistar Krstičević naglasio ovaj zakon uvodi novu paradigmu sigurnosti koja se temelji na partnerstvu za sigurnost, na modelu ljudske sigurnosti odnosno sigurnosti pojedinca, svakog građana Republike Hrvatske

Piše: Ivana Vranješ

Ministar obrane  Damir  Krstičević u četvrtak je na sjednici Hrvatskog sabora   predstavio  Konačan prijedlog   Zakona o sustavu   domovinske sigurnosti, čiji je predlagatelj  Vlada RH. Cilj ovog zakona je uspostava učinkovitog sustava Domovinske sigurnosti kao odgovor na suvremene ugroze i  rizike.

Misija odnosno svrha postojanja sustava je graditi sigurno okruženje te štititi, promovirati nacionalne interese vodeći skrb o zaštiti ljudi,  infrastrukture, gospodarstva, prirodnih resursa, a sve kao pretpostavka sveukupnog gospodarskog razvitka Hrvatske i dobrobiti svih građana.

Kako je ministar  Krstičević naglasio ovaj zakon uvodi novu  paradigmu sigurnosti koja se temelji na partnerstvu za sigurnost, na modelu ljudske sigurnosti odnosno sigurnosti pojedinca, svakog građana   Republike Hrvatske.

„Sustav sigurnosti koji razvijamo jamčit će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem  trenutku može čvrsto, snažno i jako reagirati i odgovoriti na bilo koju prijetnju, ugrozu ili izazov nacionalnoj sigurnosti „, poručio je ministar Krstičević. Naglasio je da kao što je postignuta  sinergija u Domovinskom ratu, sinergija se želi ostvariti i uspostavom  ovog sustava. Pozvao je na konsenzus kod  donošenja zakona, jer pitanje nacionalne sigurnosti je i treba biti nadstranačko pitanje.

Donošenje Zakona o Domovinskoj  sigurnosti  u stanci sjednice  komentirali su i  saborski zastupnici.

„Zakon o Domovinskoj sigurnosti je trebao biti davno donesen. Domovina nam treba svima biti jednako važna i domovinska sigurnost je ključ opstanka ljudi na ovim područjima“,  izjavio je saborski zastupnik Mosta  Miro Bulj. Kako je rekao da bi mladi  ostali u Hrvatskoj, da bi sačuvali zajedništvo iz Domovinskog rata i našu domovinu moramo imati  Zakon  o sustavu Domovinske sigurnosti.

„Ovaj Zakon mora ići  iznad stranačkih sukoba,  mora biti jedinstven Zakon, mora se  nadograđivati, „ rekao je Bulj, te je upozorio kako u slučaju opasnosti primjerice kod požara građani su   se  samoinicijativno organizirali i branili  Split od požara i Gunju od poplava.

„Donošenje  Zakona o sustavu Domovinske  sigurnosti je iznimno važno, jer manje-više obuhvaća sve segmente i elemente koji su presudni. Poučeni  iskustvom elementarnih  nepogoda , vjerujem da će sinergija koja je potrebna u požarima, poplavama u praksi  funkcionirati. Činjenica je da sustav civilne zaštite nije kod nas na poželjnoj razini, ali mislim, na lokalnoj i nacionalnoj razini sada učiniti sve da to bude zadovoljavajuće i HNS će podržati ovaj  zakon“, rekao je Milorad  Batinić iz HNS-a.

„Naravno  da svi podržavamo ovaj Zakon. Zakon o Domovinskoj sigurnosti nije donesen u posljednjih 20 godina. Situacija u Hrvatskoj , a pogotovo u svijetu se drastično promijenila , postoje druge vrste ugroza i normalno je da se donese ovakav  zakon. No, treba  istaknuti da je HDZ-u više stalo do forme nego sadržaja. Tako da nešto što se do sada zvalo  nacionalna sigurnost, sada se zove domovinska sigurnost, jer za nekog puno bolje zvuči, po narodnoj nije šija nego vrat, ali u svakom slučaju zakon je dobar“, rekao je Predrag Matić zastupnik SDP-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, HNS, SDP, VLADA, MORH, SABOR, domovinska sigurnost, MOST