Svijet

Aktivistička skupina: Anonymousi srušili stranicu Ustavnog suda, prijete Španjolskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktivistička skupina Anonymous srušila je u subotu ujutro internetsku stranicu španjolskog Ustavnog suda, koja je u međuvremenu ponovno u funkciji, te najavila nove akcije s ciljem "obrane slobode u Kataloniji".

Kada su korisnici ujutro htjeli otvoriti stranicu pisalo je "ne može se pristupiti ovoj internetskoj stranici".

"Pravda stiže. Španjolska, budi spremna. Kibernetički napadi se pune: 99 posto", objavio je u petak navečer na Twitteru korisnik Nama Tikure u ime Anonymousa, "nekoliko sati prije početka operacije 'Slobodna Katalonija'"

Ta je skupina 24. rujna najavila napade. Dosad su se fokusirali na podatke španjolske nacionalne policije i španjolske vlade.

Španjolski Ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma u Kataloniji 1. listopada obrazlažući odluku nezakonitošću referenduma. Takva izjašnjavanja su dopuštena jedino na razini čitave Španjolske ali ne i na razini njenih 17 autonomnih pokrajina.

Internetska stranica Ustavnog suda opet je proradila u 10.30 sati.

U 10 sati je u Madridu počeo sastanak premijera Mariana Rajoya i španjolskih ministara nakon kojeg bi trebale biti uvedene izvanredne mjere u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku, s ciljem suzbijanja procesa prema nezavisnosti.

Članak 155. Ustava, koji omogućuje središnjoj vladi preuzimanje administracije u Kataloniji nikada nije bio uveden od stupanja na snagu aktualnog ustava 1978.

Vlada bi tijekom dana trebala objaviti mjere u skladu s tim člankom. Mjere će zatim biti upućene u gornji dom španjolskog parlamenta na izglasavanje. Vladajuća Narodna stranka ondje ima većinu zastupnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anonymus, neovisnost, katalonija