Hrvatska

Sabor: Od Nacionalne strategije razvojne suradnje RH do TE Peruća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Raspravu o Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje RH od 2017. do 2021. dio oporbe u srijedu je iskoristio za iznošenje osobnog viđenja hrvatske vanjske politike, dio pak za međusobne obračune, dok 'mostovac' Miro Bulj nije propustio priliku da opetovano spomene projekt TE Peruća i tvrtku Vis Viva koja je u vlasništvu supruga ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić koja je Strategiju došla predstaviti u Sabor.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić obrazlagala je kako će Hrvatska svoju razvojnu politiku usmjeriti na tri sektora.

"Prvi sektorski prioritet je dostojanstvo svake ljudske osobe, a razvojna suradnja i humanitarna pomoć bit će vođena usmjerenošću na razvoj čovjeka, njegovo dostojanstvo, prava i dobrobit", navodila je.

Drugi sektorski prioritet je, kazala je, mir i sigurnost, te razvoj demokratskih institucija.

"Kao zemlja s imigracijskom i emigracijskim iskustvom, a naročito kao zemlja suočena s pitanjem izbjeglica i prognanika tijekom Domovinskog rata, te kao članica s vanjskim granicama EU, Republika Hrvatska će nastaviti isticati važnost pronalazaka kvalitetnih programa za suzbijanje uzroka migracija na njihovom izvoru", isticala je ministrica vanjskih poslova.

Treći sektorski prioritet je, kazala je, odgovoran gospodarski razvoj.

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je i da je jedan od glavnih prioriteta pomoći BiH na putu u EU.

"Snažan nam je interes podržati i pomoći BIH u političkom, društvenom i gospodarskom razvoju koji bi je približio članstvu u EU", rekla je dodajući kako je podrška BiH usmjerena na razvoj cjelokupnog društva s dodatnim naglaskom na hrvatski narod.

Zemljopisni položaj Ukrajine čini je, kazala je ministrica, važnim partnerom za suradnju između političkog istoka i zapada.

"RH prenoseći vlastita iskustva putem međuinstitucionalne suradnje već pridonosi, a namjerava i nastaviti sustavno pridonositi umanjenju posljedica sukoba posebno kroz prenošenje hrvatskih iskustava u mirnoj reintegraciji znanja i iskustava u pridruživanju EU", rekla je.

Gordan Maras (SDP): Gdje je poveznica naših međunarodnih aktivnosti i gospodarskog interesa? 

SDP-ovac Gordan Maras ne vidi puno poveznica između našeg međunarodnog sudjelovanja u određenim aktivnostima i našeg gospodarskog interesa. "Ne vidim kakav to mi gospodarski interes ostvarujemo u Jordanu ili Ukrajini", pitao je.

Mišljenja je i kako nam je, zbog situacije u Ukrajini, možda i ugrožen jedan dio gospodarskog interesa obzirom da imamo problem oko rješavanja gospodarskih odnosa sa Rusijom.

Ivan Pernar (Živi Zid) ministrici vanjskih poslova je poručio da prikazuje "hrvatsku vanjsku politiku kao arhetip Majke Tereze".

"Hrvatska država prodaje oružje Saudijskoj Arabiji koja vrši agresiju na najsiromašniju zemlju arapskog poluotoka, Jemen. Stotine tisuća ljudi tamo gladuje. Znači humanitarna situacija je katastrofa, a vi gledate u uskom smislu svoj profit", replicirao je Pernar.

Vesna Pusić (Glas) poručila je kako je BiH za nas važna iz niza razloga, no i dodala kako nije svejedno na kojim projektima mi surađujemo.

"Da li su to projekti koji pomažu BiH da se razvija prema nekom modelu europske države i buduće članice EU ili su to projekti podjele i razjedinjavanja društva u BiH-u. Apsolutno ima strašnih projekata i apsolutno neprihvatljivih s pozicije buduće članice EU-a, a činjenica je da Hrvati u BiH-u imaju taj prostor. Taj prostor nositelja europske budućnosti BiH-a", poručila je Pusić.

Reagirao je HDZ-ov Miro Kovač.

"Koji su to strašni projekti razvojne pomoći bili?", initeresiralo ga je.

"To bi Vi morali znati! 5 ili 6 puta se farbala ograda iste crkve, kupovale narodne nošnje za iste sastave. A novci koji su mogli ići u ono što bi bilo od koristi kao osposobljavanje Hrvata u BiH za europski projekt...", uzvratila mu je.

Joško Klisović (SDP): Razvoja suradnja s BiH treba se koncentrirati na veće projekte

Joško Klisović (SDP) mišljenja je da razvojnu suradnju treba koncentrirati na veće projekte, primjerice na mostarsko sveučiliše ili bolnicu.

"To bi više pridonjelo nego tisuće malih ograda koje su se farbale i nošnji koje su se kupovale", dodao je.

Mostovac Miro Bulj dolazak ministrice Burić je iskoristio da aktualizira pitanje TE Peruća.

"Šta poduzimate po pitanju onečišćenja jer znate pošto ste Vi i supruga vlasnika Vis Viva projekta za termoelektranu kolike štete će nanijeti Hrvatskoj ta termoelektrana i tko je investitor? Vi bi morali znati kao ministrica vanjskih poslova, znamo da je vlasnik projekta gospodin Burić, tko je investitor koji će uzeti 25 posto hrvatske energetike ili 1000 megavata", replicirao je Bulj.

Ivan Pernar (Živi zid) aktualizirao je pitanje kandidature Vesne Pusić u UN.

"Vi ste išli svojedobno u utrku za mjesto glavnog tajnika UN-a jer ste bili uvjereni da vašu politiku koju ste provodili ili kako naša zemlja provodi, netko u svijetu cijeni. Međutim, doživjeli ste hladan tuš kad ste vidjeli da vaš ugled kao osobe u UN-u ili naše zemlje zapravo ne predstavlja ama baš ništa... Hrvatska je danas jednako sluganska i vazalska kao što je bila i u doba vašeg mandata", poručivao je Pernar.

Pusić mu je uzvratila kako "govori o nečemu o čemu nema udaljenog pojma".

"Naša politika u UN-u je imala veliki ugled... Činjenici da je samo izostanak podrške Vlade našem kandidatu odnosno meni u tom slučaju izazvao taj rezultat koji je izazvao i meni je rečeno bez podrške Vlade tu šansi nema", odgovorila mu je Pusić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranke, sabor