Svijet

NAIROBI: U Keniji otvorena birališta na predsjedničkim izborima koje oporba bojkotira

U siromašnoj četvrti Mathare u Nairobiju, predsjednik biračkog mjesta u crkvi Redeemed Gospel proglasio je biralište otvorenim nešto poslije 6.00 sati (5.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) dok su birači vani čekali, ali nije bilo dugih redova kao na izborima 8. kolovoza koje je Vrhovni sud poništio.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Birališta su u četvrtak stidljivo otvorila vrata u Keniji na predsjedničkim izborima koje oporba, koja osporava njihovu vjerodostojnost,  bojkotira.

U siromašnoj četvrti Mathare u Nairobiju, predsjednik biračkog mjesta u crkvi Redeemed Gospel proglasio je biralište otvorenim nešto poslije 6.00 sati (5.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) dok su birači vani čekali, ali nije bilo dugih redova kao na izborima 8. kolovoza koje je Vrhovni sud poništio.

"Moja je dužnost glasati. Prošli put sam morao čekati 6 sati da glasam. Danas je malo svijeta", rekao je za AFP David Njeru, 26-godišnji vozač taksija koji je došao glasati u Mathareu.

U Kisumuu, najvećem gradu na zapadu zemlje i uporištu oporbe, stanje je bilo mirno, ali je glasovanje bilo teško organizirati zbog nedostatka izbornog materijala.

Novinar AFP-a je konstatirao da je nekoliko biračkih mjesta bilo zatvoreno, a jedno je čak imalo na vratima lanac i lokot.

Za razliku od izbora 8. kolovoza, kada su birači preko noći čekali u redu pred biralištima, sada se nije moglo vidjeti nijednog birača u četvrtima koje je AFP posjetio.

Zbog izbora poništenih rezultata izbora prije nekoliko tjedana uslijedili su masovni prosvjedi nezadovoljnih i podjele među stanovništvom.

Prosvjedi, neki i nasilni, postali su gotovo svakodnevni nakon što je Vrhovni sud, ocijenivši da "prebrojavanje glasova nije bilo niti transparentno niti ga je bilo moguće provjeriti", poništio predsjedničke izbore u kolovozu, odnosno pobjedu aktualnog predsjednika Uhurua Kenyatte nad suparnikom Railom Odingom.

Uoči izbora u četvrtak ozračje u toj podijeljenoj zemlji na istoku Afrike bilo je usijano. Prosvjednike se napadalo suzavcima, članovi oporbenih stranaka su uhićeni, a prošli tjedan je jedan visoki dužnosnik izbornog povjerenstva pobjegao u SAD, navodeći kao razlog prijetnje smrću.

Umjesto da novim izborima napetosti splasnu, ponavljanje izbora će ih dodatno pojačati. Odinga je pozvao na masovne prosvjede na izborni dan, iako je baš on pokrenuo postupak poništenja prvih izbora. Početkom mjeseca rekao je da će bojkotirati nove izbore jer se nije udovoljilo njegovom zahtjevu za izbornom reformom.

S druge strane, Kenyatta, koji je poništenje njegove pobjede iz kolovoza nazvao "pravosudnim udarom", poručio je da će izaći na izbore u četvrtak bez Odinge, ali neki analitičari procjenjuje da bi taj potez mogao oduzeti legitimitet ishodu izbora.

"Nije moguće da se osoba obrati sudu i traži nove izbore, a onda umjesto da se za njih pripremi, poziva na prosvjede i potiče na nasilje", kazao je Kenyatta.

Jared Jeffery, analitičar u savjetničkoj tvrtki NKC African Economics predviđa da bi Kenija mogla ući u turbulentno razdoblje ukoliko se izbori održe, objasnivši da bi Odingina strana mogla pokrenuti još masovnije prosvjede.

"Kenyatta će pobijediti, ali njegov legitimitet će biti manji nego što bi bio da je pobijedio na slobodnim i poštenim izborima", kazao je Jeffery za dpa.

"Cijeli izborni debakl doveo je u pitanje konsolidaciju kenijske demokracije", dodao je, ističući ipak da su neke institucije, poput pravosudnih, tijekom krize uspjele očuvati neovisnost.

Nakon predsjedničkih izbora 2007.  koje je Odinga izgubio od Mwaija Kibakija, u sukobima između raznih strana podijeljenih uglavnom po etničkim linijama, ubijeno je preko 1000 ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, KENIJA, NAIROBI, AFRIKA