Tvrtke

Agrokor prodaje 80 tvrtki: Izvanredna uprava Agrokora zadržat će tvrtke u sektorima poljoprivrede, prehrane i maloprodaje, a ostalih 80 kompanija prodati

Piše: PolitikaPlus

Agrokor planira prodati niz svojih tvrtki kako bi smanjio dug od 56 milijardi kuna koji ima, objavljeno je danas u sjedištu Agrokora gdje je izvanredna uprava predstavila plan poslovanja do 2020. godine.

U prodaju će ići tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, odnosno nisu niti maloprodajni lanci, niti prehrambeni i poljoprivredni proizvođači. Rasprodat će se dio imovine koncerna. Prodajom tih tvrtki i njihovih nekretnina očekuje se 40 milijuna eura prihoda kroz četiri godine.
 
Tu je ukupno 80 tvrtki od kojih su 16 potpuno neaktivni. I ranije nije bilo jasno zašto je Todorić ulazio u sve te poslove pokraj osnovnog poslovanja. Tako će na prodaju ići Adriatica.net, velika turistička agencija koja je brzo izrasla i Agrokor ju je preuzeo. Zatim Karisma Hotels Adriatic, hoteli u koje je Todorić ušao sa meksičkim megalancom Karismom. Projektgradnja, građevinska tvrtka koju je Agrokor preuzeo i za kojom se vuku repovi. Zagrebplakat koji je u suvlasništvo s Gradom Zagrebom i ima najveća je tvrtka za vanjsko oglašavanje u Zagrebu. U prodaju ide i Solana Pag, ali i poliklinika Aviva s kojom se Todorić okušao u zdravstvenom poslovanju. To su samo najvažnije tvrtke. Njihova vrijednost još nije poznata, ali je činjenica da su unatoč 1,5 milijardi kuna prihoda, poslovali s gubicima. Te tvrtke imaju čak 201 nekretnine uključujući 21.609 četvornih metara poslovnog prostora, preko 30.000 kvadrata industrijskih nekretnina, 160 hektara zemljišta penosi 24sata...

- Imovina te grupe tvrtki bit će rasprodana, a zaposlenici Agrokora d.d. kao krovnog koncerna bit će premješteni u osnovne djelatnosti - više se puta ponavlja u izlaganju plana poslovanja.

Za Konzum, Tisak, proizvođače poput Jamnice, Zvijezde, Vupika i Belja, ukupno 78 tvrtki predviđa se da bi u četiri godine mogli ostvarivati znatno veću profitabilnost. U sljedeće godine čak 1,4 milijarde eura, ali taj iznos je prije iznosa koji se moraju izdvojiti za dugove i porez. A dugovi su najveći uteg za Agrokor koji će se morati prebiti otpisima i ulaskom onih koji duguju u vlasništvo tih tvrtki.

Kako će to izgledati? Tek se rade planovi. Zasad postoji samo načelna informacija iz izvanredne uprave da se planira osnovati dvije grupe tvrtki unutar Agrokora. U jednoj bi bile navedene zdrave tvrtke, u drugoj dio dugova koji se otpisuje i nezdravi dijelovi. Druga bi se u konačnici ugasila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

imovina, tvrtke, agrokor