Hrvatska

Puigdemont ne tražim azil u Belgiji: U središtu EU-a želim objasniti katalonsko pitanje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont zanijekao je u utorak u Bruxellesu da je u Belgiju došao tražiti politički azil nego da želi u središtu EU-a  objasniti katalonsko pitanje.

 "Nisam ovdje da bih tražio politički azil u Belgiji", rekao je Puigdemont na konferenciji za novinare u Bruxellesu, dodajući kako je u glavni grad Belgije i Europske unije došao kako bi "objasnio katalonsko pitanje". Istaknuo je da ne pokušava pobjeći od pravosuđa, da su optužbe španjolskih vlasti protiv njega i katalonskog vodstva "neutemeljene". Središnja vlada u Madridu smijenila je katalonsko vodstvo nakon što su proglasili neovisnost Katalonije. Sve ovlasti katalonskih autonomnih vlasti privremeno je preuzela španjolska vlada do izbora za pokrajinski parlament raspisanih za 21. prosinca.


Puigdemont je rekao da "prihvaća demokratski izazov" izbora 21. prosinca i da će priznati rezultate tih izbora.


Španjolsko tužiteljstvo optužuje Puidgemonta i ostale katalonske čelnike za organiziranje i poticanje pobune i pronevjeru javnih sredstava.
Proglašenje neovisnosti Katalonije nije naišlo na simpatije u Europskoj uniji, koja nastoji sačuvati jedinstvo dok pregovara o izlasku Velike Britanije.
Puidgemontov dolazak u Bruxelles mogao bi poljuljati osjetljivu ravnotežu unutar četvorostranačke koalicije u Belgiji. Naime, flamanski nacionalisti iz stranke Novi flamanski savez ((NVA) ne kriju simpatije prema katalonskim nastojanjima da se otcijepe od Španjolske, što dovodi u nepriliku premijera Charlesa Michela, frankofonog liberala, čija stranka jedina iz frankofonog dijela zemlje sudjeluje u saveznoj vladi.


NVA je u zadnje tri godine otkad sudjeluje u vladi ublažila svoja stajališta o sve većoj samostalnosti Flandrije u zamjenu za provedbu liberalnih reformi. Međutim, s približavanjem izbora 2019. godine, oni bi ponovno mogli zaigrati na kartu odvajanja od Belgije te se stoga potpora katalonskom vodstvo tumači u tom ključu.


 S druge strane, frankofoni dio Belgije žestoko se opire podjeli zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, katalonija, belgija