Hrvatska

OČEKIVALA VIŠE: Ministrica Divjak umjereno zadovoljna sredstvima iz proračuna

Piše: PolitikaPlus

 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je novinarima u četvrtak kako je umjereno zadovoljna rebalansom proračuna te je dodala da očekuje oko četiri posto povećanja proračuna za obrazovanje i znanost.

"Što se tiče našeg sektora, umjereno sam zadovoljna, a s obzirom na rebalans proračuna, čini mi se da ćemo imati oko četiri posto povećanja proračuna za obrazovanje i znanost", rekla je Divjak novinarima ispred Vlade. 

Najveći dio, dodala je, "ići će za povećanje plaća i rashoda za zaposlene, ali imamo i određene, ja bih rekla dobre projekte, pa sam u tom smislu zadovoljna".

Na pitanje je li očekivala više, odgovorila je kako su svi tražili više i očekuju više. "Isto tako očekujemo puno više sredstava iz Europskih fondova, ali prije svega i realno planiranje u tom dijelu; meni je izuzetno drago da se u našem proračunu ipak prepoznaju ovi reformski potezi", kaže Divjak.  

Ministrica nije željela govoriti o većim plaćama učitelja. "To je sada stvar pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru, pa sad ne bih komentirala", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja. Upitana pak smatra li da su učitelji zaslužili veće plaće, odgovorila je kako su "sigurno zaslužili, a drugo je pitanje koliko je to realno s obzirom na okvire koje imamo".        

Novinare je zanimalo i kako se dogodilo da je dio djece štićenika centra "Vinko Bek" ostao bez asistenata u nastavi te može li se taj problem riješiti. "Meni je žao da je do toga došlo, nažalost Udruga koja je davala projekt na natječaj nije dostavila potrebnu medicinsku dokumentaciju i to je jedna od rijetkih Udruga koja u tome nije uspjela", objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Podsjetila je da su provedena dva natječaja za asistente u nastavi - jedan za financiranje sredstvima iz dobiti Hrvatske lutrije, a drugi za financiranje sredstvima iz europskih fondova.

"Imamo dva prijedloga kako se to može riješiti. Jedan prijedlog za rješenje tog problema jest preko osnivača, a drugi je da ćemo pogledati što sa sredstvima Lutrije i hoće li tu doći do povećanja", najavila je Divjak dodavši da je, "nažalost greška takva da trpe učenici".

Novinari su ministricu tražili i da komentira slučaj dodjeljivanja stipendija namijenjenih studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa djeci ministra jednoga bosanskohercegovačkoga kantona. Divjak je istaknula kako je u tijeku provjera te da će, utvrdi li se da su se davali pogrešni i netočni podaci, sve biti prijavljeno nadležnim institucijama.

Riječ je, kako je u srijedu, 1. studenoga prenijela televizija N1, o troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića.

Ministrica Divjak napomenula je kako se radi o natječaju od prošle godine, a ne o ovogodišnjem natječaju. 

"Natječaj je tek sada otvoren i tu imamo bitno povećanje na deset tisuća stipendija koje su izuzetno važne za sve naše korisnike studente, znači za studente koji su lošijih socioekonomskih uvjeta", dodala je ministrica Divjak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, vlada, proračun, blaženka divljak