Mojbiz

MINISTRICA DALIĆ: Poduzetnici su s zaposlenicima glavni stvaratelji gospodarskog rasta i vrijednosti

Nakon višesatnog sastanka novinarima su se obratili ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i glavni ravnatelj HUP-a Davor Majetić.

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednik  Vlade  Andrej Plenković u  četvrtak u Banskim dvorima održao je sastanak s predstavnicima   Hrvatske udruge poslodavaca kojem su  prisustvovali i brojni  ministri u Vladi.

Nakon  višesatnog sastanka novinarima su se obratili  ministrica  gospodarstva i potpredsjednica Vlade  Martina  Dalić i  glavni  ravnatelj HUP-a  Davor Majetić.

Ministrica  Dalić je ocijenila  sastanak konstruktivnim i produktivnim. Razgovaralo se o aktualnim  gospodarskim problemima, a HUP je iznio svoje prijedloge o  rješenju tih problema, predstavnici Vlade  govorili su o budućim planovima i  o konturama proračuna  koje je Vlada   na sjednici usvojila u četvrtak.

„Ono što smo istaknuli  kao zaključak je  da Vlada i HUP drže kako su poduzetnici  oni koji su glavni  pridonositelji i glavni stvaratelji  zajedno s zaposlenicima gospodarske vrijednosti i gospodarskog rasta  i sve aktivnosti i  prijedlozi  razmatrani su usmjereni  u tom pravcu, a to je osnaživanje putanje  gospodarskog rasta i učiniti  da ta putanja traje i bude što stabilnija, te da gospodarski rast bude trajan i dugoročan“, izjavila je Dalić.

Glavni direktor  HUP-a Davor Majetić je rekao HUP   još nije vidio proračun i dati će svoje mišljenje kad  ga razmotre.

 „Naš je cilj bio da s Vladom razgovaramo o rastu  koji je oko 3 posto  sljedeće godine isto oko 3 posto, ali i o potrebi ubrzavanja reformi koje iz objektivnih razloga su bile usporene, o reformi koje se moraju dogoditi na tržištu  rada  u smislu pravosuđa, javne uprave, obrazovanja, rekao je Majetić. Izrazio je zadovoljstvo što postoji razumijevanje od strane Vlade i ministara.

„Stoga smo  optimisti da ćemo u sljedećoj godini uz sve manje intervencije koje su se događale u ovoj godini biti efikasniji kao društvo i brže mijenjati stvari koje predstavljaju izazov“, rekao je Majetić.

Novinari su upitali ministricu Dalić da li smatra propustom svog ministarstva što je Hrvatska pala za osam mjesta na Doing  bussines ljestvici, a prije godinu dana je rekla da je cilj Ministarstva da Hrvatska raste na toj ljestvici za osam mjesta.

 „To je cilj  Ministarstva , a i Vlade i dalje. Upravo zbog toga prva mjera ove Vlade je bila porezna reforma koja je provedena od 1 siječnja, donijeli  smo i Akcijski plan  za uklanjanje administrativnih   barijera koji je proveden u 40 posto mjera a  do kraja godine očekujemo provedbu i 80 posto mjera , izrađujemo novi skup mjera za daljnje smanjenje administrativnih barijera  imali smo i na sjednici Vlade  danas zakon o  izmjeni i dopuni  poticanja ulaganja. To  govori da Vlada vodi svoju politiku  usmjerenu na poboljšanju poslovnog okruženja“,  ističe ministrica Dalić. Naglasila je kako zbog načina mjerenja i metodologije rezultati  porezne reforme nisu uzeti u obzir, jer u dijelu poreznih pokazatelja  rezultati se iskazuju  u odnosu na proteklu  kalendarsku godinu.

„Očekujem da će se rezultati porezne reforme  i drugih mjera reflektirati u nadolazećim pokazateljima. Ono što držim  najvažnijim da se u stvarnosti provode mjere koje pridonose poboljšanju poslovnog okruženja“, zaključila je Dalić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Davor Majetić, VLADA, martina dalić, HUP, Andrej Plenković