Svijet

BEOGRAD: Srbijanska premijerka smatra da Haški sud nije objektivno procesuirao ratne zločine

Srpski dužnosnici često tvrde kako je Haški sud uglavnom sudio Srbima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u četvrtak u razgovoru s glavnim tužiteljem Haškoga suda (ICTY) Sergeom Brammertzom kako sud nije objektivno procesuirao ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije ne obazirući se na nacionalnost optuženih.

Brnabić je u razgovoru s Brammertzom, koji boravi u Beogradu u okviru priprema  šestomjesečnog izvješća  Vijeću sigurnosti UN, je rekla kako je Srbija  posvećena reformi društva i pomirbi u regiji i nastavit će suradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, ali drži da Haški sud nije pridonio pomirbi zemalja regije,  priopćeno je iz ureda srbijanske premijerke.

Srpski dužnosnici često tvrde kako je Haški sud uglavnom sudio Srbima.

Brammertz je izvijestio Brnabić da  ICTY prestaje raditi koncem 2017. i da će ured tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove preuzeti preostale poslove dosadašnjeg  tužiteljstva.

Brammertz je naglasio kako se, unatoč zatvaranju tog suda, mora održati "kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji", te da će on i dalje pripremati šestomjesečna izvješća za VS UN-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAAG, SRBIJA, ANA BRNABIĆ, BEOGRAD, serge brammertz, ICTY