Svijet

OZNAČAVANJE TERITORIJA: Ruski veleposlanik u Srbiji ocijenio "prevelikom" pažnju posvećenu izjavama američkog dužnosnika

Čepurin je u intervjuu ruskom Sputnjiku na srpskom jeziku zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Briana Hoyta Yeea nazvao 'američkim izaslanikom' i naglasio kako su neusporedive dužnosti koje obnašaju Yee i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Veleposlanik Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocijenio je danas "prevelikom" pažnju koju su srbijanski dužnosnici i mediji posvetili nedavnom posjetu i izjavama američkog dužnosnika Briana Hoyta Yeea da Srbija kao kandidat za EU "ne može sjediti na dvije stolice".

Čepurin je u intervjuu ruskom Sputnjiku na srpskom jeziku zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Briana Hoyta Yeea nazvao "američkim izaslanikom" i naglasio kako su neusporedive dužnosti koje obnašaju Yee i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.  

"Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. S jedne strane Lavrov, s druge američki izaslanik… Jasna je razlika — Lavrov je ministar vanjskih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra vanjskih poslova. To su različiti rangovi, i to nije usporedivo", reko je Čepurin.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Brian Hoyt Yee poručio je u Beogradu koncem listopada da zemlje koje žele članstvo u EU ne mogu "sjediti na dvije stolice" i izazvao veliku pozornost srbijanskih dužnosnika i beogradskih medija, a u međuvremenu se oglasilo i rusko ministarstvo vanjskih poslova porukom kako se Amerika ne bi trebala miješati u suradnju Srbije i Rusije.

Ruski veleposlanik u Srbiji za Sputnjik je dolazak Hoy Yeea u Beograd nazvao "putovanjem" i rekao  kako je "pažnja koja je posvećena tom putovanju prevelika, veoma pretjerana".

"Po mome sudu, bitno je imati osjećaj mjere kada se govori o ovom ili bilo kojem drugom gostu", rekao je Čepurin.

Ruski veleposlanik je u intervjuu Sputnjiku istaknuo kako Brian Hoyt Yee "nikada nije ni vidio (američkog predsjednika Donalda) Trumpa, pa čak ni američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, jer su to različiti rangovi" i upitao koga Yee predstavlja "jer se vrlo dobro zna da je američko društvo podijeljeno".

"Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita oštro je podijeljena i jedan dio mrzi drugi. Apsolutno nije jasno", rekao je Čepurin.

Ruski veleposlanik ponovio je da "između Rusije i Srbije nema nikakvih kontradiktornosti", te da Rusija podržava Srbiju i njezin "neutralan status, teritorijalnu cjelovitost, a slaže se sa njom i kada je riječ o Republici Srpskoj i poštovanju Daytonskog sporazuma" čiji je Srbija jedan od jamaca.

Čepurin je, glede Kosova, istaknuo kako je "po svim zakonima i svim međunarodnim pravilima Kosovo i dalje dio Srbije", te da Rusija "u potpunosti podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije, zakonita prava i interese Beograda".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOJNA DIPLOMACIJA, DIPLOMACIJA, RUSIJA, AMERIKA, Srbija, BRIAN HOYT LEE