A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/L/laboratorij-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U gospodarstvu i društvu kvaliteta uvodi svojevrsni red | Politika+
Mojbiz

Dan kvalitete: U gospodarstvu i društvu kvaliteta uvodi svojevrsni red

Piše: Ivana Vranješ

Kvaliteta je važna zarast i  razvoj gospodarstva, ali i za boljitak  društva u cjelini . Kako bi se promovirala vrijednost kvalitete u ponedjeljak je Hrvatsko društvo za  kvalitetu obilježilo 15 Dan kvalitete, ove godine pod sloganom „ Kvaliteta mijenja“, čime se je Društvo pridružilo obilježavanju Svjetskog mjeseca kvalitete, Svjetskog dana kvalitete, te  Europskog tjedna kvalitete

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Državnog  zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske akreditacijske agencije, Hrvatskog zavoda za norme i Hrvatskog mjeriteljskog  instituta. Na svečanosti  su  15 godinu za redom dodijeljene povelje Hrvatskog društva za kvalitetu. Povelje su dodijeljene u tri kategorije . Za promicanje i primjenu kvalitete  u hrvatskom gospodarstvu povelje su dobili Metalska industrija  Varaždin, Duran doo Pula , Esplanada hotel Zagreb, te pojedinci Ivica Katić i Vinko Marinković. Za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete  povelju je dobila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, za životno djelo povelje su dobili Snježana Zima  i Željkjo Bunjevac

Nagrađenima je čestitao  zamjenik  glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić

„ Nikad nemojte odustati u posvećenosti kvaliteti, podizanju razine svog znanja, konkurentnosti i kompetitivnosti. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca uvijek ćete imati partnera“, rekao je Jakelić.

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir je rekao kako slogan Kvaliteta mijenja, govori da se svi zajedno moramo mijenjati, odnosno ići u smjeru da se društvo mijenja na bolje.

 „ Često se u Ministarstvu susrećemo u normativnom dijelu kako naći ravnotežu da pojednostavimo procedure  i ubrzamo postupke, a s druge strane da zadržimo kvalitetu. Stoga mi je drago da postoji Dan kvalitete koji promovira kvalitetan rad“ izjavio je Uhlir, te čestitao nagrađenima.

 „ Dan kvalitete se obilježava u svrhu promoviranja i afirmiranja kvalitete u svakoj zemlji. To je dan  kad se o kvaliteti  govori više nego ostalih dana, iako je potrebno o tome što češće govoriti . Na današnji dan ističemo pozitivne primjere u hrvatskom gospodarstvu, tvrtke, javne institucije i pojedince koji u svom radu primjenjujući  kvalitetu  su postigli značajne uspjehe“, rekao je predsjednik  Hrvatskog društva za kvalitetu Tihomir  Babić. Dodao je da kvaliteta u hrvatskom gospodarstvu je „ šarena“, postoje sjajni primjeri tvrtku, javnih institucija, ali i nažalost oni drugi. Stoga je potrebno kvalitetu ujednačiti da bi društvo išlo naprijed, a za to  su odgovorne uprave organizacija.. Naglasio je kako  Društvo promovira  primjenu međunarodnih normi za sustavno upravljanje, a te  norme potrebno je dosljedno primjenjivati, a ne samo  formalno.

 „ Povelja Hrvatskog društva za  kvalitetu nam znači puno, jer je Društvo prepoznalo dugogodišnju kvalitetu Esplanadehotela i u uslugama, i u raznim promocijama, te u sudjelovanju u kulturi. Naši gosti  su  bili kraljevi, prinčevi, ali i obični gosti, te su se osjećali ljepše nego kod svoje kuće. Nudimo gostima kvalitetan smještaj,  hranu i razne usluge. Udovoljavamo potrebama  gostiju i gosti  prepoznaju da nismo samo  hotel s strogim hotelskim pravilima, nego dajemo i   dušu za goste“, rekao je  direktor Esplanade  hotela Zagreb Ivica Krizmanić. Naglasio je kako Esplanade hotel želi biti prvi u svemu, te ga se doživljava kao instituciju, ikonu ne samo  zagrebačkog, nego i hrvatskog turizma.

  „ Povelja nam znači da smo na dobrom putu, da se dobro razvijamo, da idemo u pravom smjeru. Za mene kvaliteta ne znači savršenost, nego posvećenost, odgovornost prema poslu i unaprjeđenje posla“, rekao je direktor  Metalske industrije  Varaždin, Franjo Turek.Naglasio je kako firma postoji od 1939 godine , sve  je počelo s ljevaonicom, a 1954     proizvode se ventili za  vodoopskrbu i odvodnju

„ Danas imamo 70 posto izvoza i 40 zemalja svijeta, te preko 650 zaposlenih. Proizvodimo ventile i fazone za vodoopskrbne sustave, za kanalizaciju, za procesnu industriju. Naša kvaliteta se očituje u svim fazama proizvodnje, mi smo jedni od rijetkih  europskih proizvođača ventila  koji na jednom mjestu imaju cijeli  ciklus proizvodnje, od ljevaonice, strojne obrade, površinske zaštite, ispitne stanice. U zadnjih 10 godina investirali smo  120 milijuna kuna vezano  s usklađivanjem u području okoliša,  odnosno imali smo promjenu tehnologije lijevanja, s ugljena kao energenta prešli smo na srednje frekventne peći imamo  smanjeni utjecaj na okoliš emisije  CO2 1 800 puta, danas u ljevaonici imamo i zelenu proizvodnju“, izjavio je Turek.

  Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina  Havranek je rekla kako ova povelja je veliko priznanje Agenciji .

„ Povelja nam je značajna  jer smo ju dobili za uspjeh u edukaciji , kvaliteti u visokom obrazovanju i znanosti. Na tome dugo radimo, naša institucija je stara 90  godina i kontinuirano radimo s institucijama visokog obrazovanja. Mislim da se kod njih vide prvi rezultati., a za nas je to značajno jer je uložen veliki trud. Velika je potreba za edukacijom samih zaposlenika Agencije koji su prošli  europske i svjetske edukacije.  Drago nam je što smo osim  Povelje dobili i priznanje institucija visokog obrazovanja da smo potrebni i nužni kako bi poboljšali razinu kvalitete  visokog obrazovanja u Hrvatskoj“, rekla je Havranek.

 Nekadašnja  ravnateljica Hrvatskog zavoda za norme Snježana Zima dobila je Povelju za životno djelo

S obzirom da sam u mirovini ova Povelja znači završetak moje karijere i drago mi je da su se sjetili i dodijelili mi povelju. Ova institucija je startala iz prošlog sustava kroz Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo i trebalo je odraditi jako puno posla da bi mogli osnovati ovu novu instituciju koja je morala raditi prema određenim europskim pravilima i za to nam je trebalo nekoliko godina. Kad je startala institucija institucija nastojali smo je  uključiti u europska tijela, to je bilo 2009 godine. Hrvatski zavod za norme je prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju ušao  u europske organizacije i tu je moj doprinos vidljiv“, rekla je Zima. Dodala je kako institucija ima određene probleme, ali ima dobre temelje, osnovu za daljnji rad u europskom sustavu.

Želji Bunjevac koji je dobio povelju za životno djelo smatra  to priznanjem za dugogodišnji rad na kvaliteti, 22  godine je radio u Zavodu za ispitivanje kvalitete, a ostatak radnog vijeka radi u  Biro Veritas Hrvatska. Tijekom svog rada održavao je predavanja,  educirao ljude koji su se bavili kvalitetom. Kroz  tečajeve koje je organizirao  ili sudjelovao u njima  educirano je desetak tisuća ljudi. Pokrenuo je i prvi časopis o kvaliteti u Hrvatskoj,  bio je suorganizator  konferencija o kvaliteti.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, kvaliteta