Regija

BIH: Studenti zauzeli Rektorat sveučilišta u Banjoj Luci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Studenti Sveučilišta u Banjoj Luci zauzeli su u utorak zgradu Rektorata u tome gradu inzistirajući na zaustavljanju rastrošnosti te ispravljanju brojnih nepravdi prema studentima, među kojima su i ozbiljni prigovori na narušavanje autonomije studentskog organiziranja, seksualno uznemiravanje i probleme plagiranja.

 “Prosvjede organiziramo danas, na 42. godišnjicu sveučilišta, jer se golema sredstva troše na proslavu, a ne izdvaja se novac za osnovne stvari kao što je zapošljavanje stručnog nastavnog kadra”, rekao je predsjednik Unije studenata RS-a Ratko Savić.

Stotinjak studenata koji su članovi Unije studenata Republike Srpske i banjolučkog Studentskog parlamenta ušli su u zgradu Rektorata te su objavili popis od 17 zahtjeva.

Studenti, između ostalog, traže da Senat donese jedinstvena pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obveze i polaganje ispita.

Zatim se inzistira na istrazi svih afera seksualnog uznemiravanja na sveučilištu, kao i navoda o postojanju vrlo prisutnog plagiranja u radovima studenata, ali i profesora toga sveučilišta.Studenti su upozorili i kako obrazovne vlasti nastoje ukinuti autonomiju studentskih organizacija.Među zahtjevima je i onaj po kojem treba omogućiti najboljim studentima ostanak i nastavak rada na fakultetima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

studenti, banja luka