Regija

VALENTIN INZKO U UN-U: Bez izmjene Izbornog zakona nema nove vlasti u Federaciji BiH

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a Inzko je najavio kako će nastaviti pozorno motriti rasplet oko ovoga slučaja te je HDZ BiH i SDA označio kao ključne aktere za nemogućnost postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora izaslanika za Dom naroda, Predsjedništvo BiH, ali i grad Mostar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je u utorak u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da će u toj zemlji nastupiti kriza ukoliko se ne usvoje poništene odredbe Izbornog zakona kojim se utvrđuje izbor izaslanika iz reda triju naroda za Dom naroda nakon što ih je osporio Ustavni sud po apelaciji nekadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića.

"Ukoliko se FBiH ne pripremi za sljedeće izbore, to će spriječiti uspostavu federalne vlade i želim skrenuti pozornost na ovo kako bi se sve strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće kako bi se izbori održali i rezultati proveli", rekao je Inzko govoreći u New Yorku.
U izvještaju koji je dostavljen medijima u Bosni i Hercegovini pojašnjava se da ukoliko se gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH ne uspostavi nakon izbora 2018. godine tada 'bi to izvjesno spriječilo uspostavu Vlade Federacije i uspostavu jednoga doma Parlamenta na državnoj razini, Doma naroda BiH'.

Pojasnio je kako se ovi prijepori javljaju jer zastupnici državnog parlamenta nisu izmijenili odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnosi na popunu izbora izaslanika za Dom naroda u Federaciji BiH na koje je apelaciju Ustavnom sudu uputio nekadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić. Ljubić, koji je i aktualni saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske stranke u toj zemlji, uputio je prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je prihvaćen u Domu naroda BiH, no s obzirom na protivljenje bošnjačkih stranaka teško je očekivati da će biti prihvaćen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a Inzko je najavio kako će nastaviti pozorno motriti rasplet oko ovoga slučaja te je HDZ BiH i SDA označio kao ključne aktere za nemogućnost postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora izaslanika za Dom naroda, Predsjedništvo BiH, ali i grad Mostar.

"Usprkos tim rizicima, stranke u državnom parlamentu još nisu započele ozbiljan politički dijalog kako bi se razgovaralo o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH", dodao je Inzko.

Pred Vijećem sigurnosti UN-a austrijski diplomat je upozorio i kako određeni potezi vlasti srpskog entiteta 'dovode u pitanje budućnost zemlje' zbog osporavanja državnog Suda i Tužiteljstva, te odluke o državnoj imovini. Inzko je pozdravio ograničeni napredak BiH na putu k EU te je pozitivnim ocijenio posjet Bosni i Hercegovini hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RASPAD BIH, valentin inzko, Federacija BiH, BIH, UN, hrvati u bih