Hrvatska

SLIJEDI POTPISIVANJE: Vlada prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je u četvrtak prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u kojem je kao osnovica plaće utvrđen iznos od 5421,54 kuna.

U Banskim dvorima u tijeku je potpisivanje Kolektivnog ugovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika, a u njega je unesena i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama i za djelatnost socijalne skrbi, te imenovala pregovaračke odbore.

Vlada također predlaže Hrvatskom saboru da hrvatski vojnici i tijekom iduće godine nastave sudjelovati u misijama potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru "RESOLUTE SUPPORT" u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA", trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, u Libanon (UNIFIL) do 70, u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Vlada predlaže Saboru da donese odluku o upućivanju do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolektivni ugovori, vlada