Mojbiz

MOGUĆNOSTI: Čelnici Splita, Solina i Kaštela o prometnom povezivanju zračne i trajektne luke Split

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara razgovarao je u petak s predstavnicima Solina i Kaštela te splitske Lučke uprave o mogućnostima izgradnje prometne infrastrukture koja bi povezala zračnu luku s trajektnom lukom u Splitu.

Naglasak je bio na problemima prostornog planiranja i načina financiranja te najboljim europskim praksama rješavanja problema prometnog povezivanja dislocirane zračne luke u odnosu na gradsko središte.

Iz splitske Gradske uprave najavili su kako će jedan od prvih koraka biti potpisivanje Ugovora o zajedničkoj izradi studije isplativosti tog projekta.

Sastanci će se nadalje održavati jednom mjesečno i uz predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu radi strateškog promišljanja projekata na prostoru ove urbane aglomeracije.

Uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i njegovog zamjenika Ninu Velu na koordinaciji su bili Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina i Vice Mihanović, ravnatelj splitske Lučke uprave.

Krstulović Opara: Žnjan će biti investicijski raj

Splitski gradonačelnik sastao se i s filipinskom veleposlanicom Mariom Zeneidom Angerom Collinson koja mu se požalila da njezini sunarodnjaci imaju poteškoća s ulazno-izlaznim vizama iz Hrvatske.

"Veleposlanica je spomenula i posjete Filipinaca Međugorju, koji pritom imaju problema s ulazno-izlaznim vizama iz Hrvatske te je zamolila gradonačelnika Krstulovića Oparu da on posreduje u prevladavanju tog problema," priopćila je splitska Gradska uprava.

Sjedište veleposlanice Collinson je u Beču, a u posjet Splitu došla je u pratnji počasnog generalnog konzula Republike Filipini u Hrvatskoj Davora Šterna.

Navodeći primjer ulaganja u Rijeku, ukazala je na istovjetni interes ulaganja i u Split, spominjući turizam kao i popratne sadržaje, primjerice kasina i to na Žnjanu, odnosno istočnoj obali Gradske luke.

"Želimo privući investitore, ali kada je u pitanju Žnjan i Istočna obala, za to još nismo spremni..Žnjan ćemo urediti i kada to napravimo, to neće biti mjesto s investicijskim potencijalom, nego investicijski raj. I to će se dogoditi vrlo brzo. Za istočnu obalu će nam trebati nešto više vremena," rekao je splitski gradonačelnik filipinskoj veleposlanici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TRAJEKTNA LUKA, ZRAČNA LUKA, SPLIT