Mojbiz

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Njemačkoj se razvila rasprava oko uvođenja fleksibilnog radnog vremena i promjeni zakona o radu koji bi bio prikladniji modernim radnom okruženju, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Fleksibilno radno vrijeme je važno kako bi njemačka poduzeća ostala konkurentna na globalnom planu", rekao je za list Welt am Sonntag Christoph Schmidt, predsjednik Stručnog vijeća za procjenu gospodarskog stanja, koje radi po nalogu savezne vlade.

On je ukazao na to da se njemački zakon o radu dosad dokazao u praksi, ali da više nije primjeren digitalnom radnom okruženju.

"Predodžba da radno vrijeme počinje ujutro dolaskom u ured i završava njegovim napuštanjem je zastarjela", rekao je Schmidt i ukazao na pravnu sigurnost koju moraju uživati poslodavci prilikom aktivnosti u Njemačkoj.

"Poduzeća trebaju pravnu sigurnost i spoznaju da ne krše zakon kada uposlenik navečer sudjeluje u jednoj telefonskoj konferenciji ili ujutro uz doručak provjerava službenu elektronsku poštu. To bi dalo više slobode ne samo poslodavcima, nego i uposlenicima", zaključio je Schmidt.

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) izišla je u ponedjeljak u javnost sa zahtjevom za fleksibilnijim odnosom prema radnom vremenu.

"Zakon o radu nije više usklađen s vremenom u kojem živimo i mora postati fleksibilniji", rekao je član predsjedništva FDP-a  Michael Theurer u razgovoru za medijsku grupu Funke.

On je najavio da će kao jedan od uvjeta pristanka na sudjelovanje u vladi njegova stranka tražiti prilagodbu njemačkog zakona o radu smjernicama Europske unije. Ove smjernice umjesto maksimalnog osmosatnog radnog dana predviđaju jedino radni tjedan od 48 sati koji bi se mogao prilagoditi potrebama poslodavca.

"To znači više slobode i veće šanse", reko je Theurer.

Njemački sindikati oštro su se usprotivili planovima o uvođenju fleksibilnijeg radnog vremena strahujući da bi to moglo izvršiti dodatni pritisak na radnike i značiti još više prekovremenih radnih sati.

"Zakon o radu i ugovor između poslodavaca i sindikata već sad dopuštaju fleksibilnost", rekao je šef Njemačkog savezna sindikata (DGB) Reiner Hoffmann.

On je ukazao na to da su zaposleni u Njemačkoj prošle godine odradili preko 1,8 milijuna prekovremenih radnih sati, od čega više od polovice nije bilo plaćeno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FLEKSIBILNO RADNO VRIJEME, RADNICI, NJEMAČKA, RADNO VRIJEME