Kultura

WESTIN: Predstavljena knjiga o Vukovarskoj bolnici

Urednik izdanja knjige Ante Zvonimir Golem je rekao kako je knjiga o Vukovarskoj bolnici morala biti dostojanstvena.

Piše: Ivana Vranješ

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu  bila je simbol obrane  grada, mjesto prkosa, ali i mjesto ljudskosti u najtežim ratnim vremenima. Tragedija   Vukovarske bolnice opisana je u  knjizi „ povjesničara Ive Lučića „ Vukovarska bolnica-svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog  istoka“ koja je   svečano predstavljena u prepunoj  Kristalnoj dvorani zagrebačkog  hotela Westin.  Uz  brojne liječnike  svečanosti su nazočili ministrica  vanjskih i europskih  poslova Marija Pejčinović Burić,  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar  zdravlja Milan Kujundžić. O knjizi su govorili  Vesna Bosanac, Andrija Hebrang i autor knjige  Ivo Lučić.

Autor na 287 stranica donio  je povijesni prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa, osvrte na ratna zbivanja u Vukovaru, ali i cjelovit prikaz rada bolnice u ratnim uvjetima.  „ Svaki narod ima svoj simbol, grb, zastavu, a isto tako i svaka država  povijesne događaje koji su  neizmjerno važni, jer su utkani u njeno stvaranje, opstanak i napredak.  Ovo događaji su nedjeljiv identitet državnosti. Vukovar i vukovarska bolnica 1991 godine postali su trajna vrijednost hrvatskog naroda“, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke  komore  Trpimir Goluža koji je inicirao nastanak knjige prije godinu dana

„Knjiga o Vukovarskoj   bolnici nastala je u zajedništvu  Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest. Nastala je kako bismo razdvojili istinu od laži i da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava. Autor knjige ne samo da je napisao knjigu već je godinu dana intenzivno živio Vukovar. To će osjetiti svatko tko pročita knjigu“, rekao je   Goluža.

Urednik izdanja  knjige Ante Zvonimir   Golem je rekao kako je knjiga  o Vukovarskoj bolnici morala biti dostojanstvena, primjereno djelo koje će približiti ne samo rad liječnika  koji su nesebično pomagali u najtežim ratnim uvjetima nego i pokušati približiti ono što su  napravili s obzirom na okolnosti u kojima se pružala  m medicinska pomoć.

 Liječnici , medicinske sestre i drugi pokazali kako u najtežim trenucima srcem, humanošću i profesionalnim radom jer moguće sve. Pokazali su kako se voli čovjek i domovina i to nas treba i danas voditi“, rekao je Golem koji jer istaknuo kako je knjiga namijenjena svima i za sva vremena.

„ Vukovarska bolnica je bila svjetionik, bila je orijentir. Bila je središte obrane vukovara. Tamo su dolazili ljudi i po pomoć i po informacije i hranu. Ono što su 1991 godine napravili  vukovarski  liječnici  liječeći  čak i neprijateljske vojnike je nešto što je rijetko viđeno i na to možemo biti ponosni. Htio sam i ovom knjigom ispričati tu  priču, o obrani  vukovara je sve poznato, ali ta priča o liječnicima herojima je ostala u sjeni i to je sada izašlo na svjetlo“, izjavio je  Ivo Lučić.

 „ Važnost ove knjige je prevelika jer pokazuje u kojim povijesnim okolnostima je došlo do srpske agresije na Vukovar i strašnu tragediju Vukovarske bolnice. Pokazuje autor povijesne okolnosti u istočnoj Slavoniji i kreće od turskih vremena 526 godine pa sve do kraja 20 stoljeća. U kontekstu  takve povijesti  objašnjava zašto se dogodila  tragedija vukovarske bolnice. S druge strane objašnjava zašto su zdravstveni djelatnici bili ti koji su se prvi organizirali i zbog  čega su izdržali cijelu okupaciju  Vukovara i pomagali ljudima. Važnost ove knjige je da upozori svijet da su okolnosti neminovno  vodile ovakvoj  tragediji, ali i da  upozori da bolnica,  Vukovar, ali i cijela Hrvatska nisu imali podršku međunarodne zajednice“, izjavio je   Andrija Hebrang, tadašnji ministar  zdravlja. Naglasio je kako su  vukovarski liječnici liječili i zarobljene i ranjene neprijateljske vojnike na isti način kao i hrvatske branitelje i civile.

 „ Zadržali su visoke moralne kriterije što je na čast cijeloj  liječničkoj  struci“ zaključio je Hebrang.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POVIJEST, DOMOVINSKI RAT, ZAGREB, VUKOVARSKA BOLNICA, ivo lučić, VUKOVAR