Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Tko će doći za 30 godina u Vukovar, ako se svi mladi isele iz Hrvatske?

To da su Nijemci bili četvrtina vukovarskog stanovništva, da su ih komunističke vlasti počistile iz toga dijela Srijema, to je skroz zaboravljeno ili se jednostavno ne zna.

FOTO: www.muzej-vukovar.hr
Piše: Mislav Miholek

Vukovar je rak-rana hrvatske povijesti. Uvijek će prolaziti nekakva tuga i nelagoda mnogima kroz tijelo kada čuju to ime. Grad koji je doživio previše povijesti u 20. stoljeću, ali unatoč svemu opstaje. Tu je 1920. održan već zaboravljeni Drugi kongres KPJ, grad je 1945. ostao bez značajnog dijela svoga stanovništva, naime Vukovar je bio hrvatsko-njemački grad u kulturnom pogledu, Nijemaca je bilo oko 26%. Tragedija nakon Domovinskoga rata je opisana. Laže onaj tko kaže da ne zna što se 1991. događalo u Vukovaru.
    
Vukovarom su dosta dominirali grofovi Eltzovi, koliko je to moćna obitelj govori da njihov njemački dvorac u Wierschemu se nekoliko desetljeća nalazio na novčanici od 500 njemačkih maraka. Onima mlađima je njemačka marka nepoznanica, ali do 2002. to je bila de facto i hrvatska valuta. Još danas se sam sebi začudim kada mi pobjegne nekakav izraz kao što je to da 'to ne bih napravio ni za milju maraka'. To da su Nijemci bili četvrtina vukovarskog stanovništva, da su ih komunističke vlasti počistile iz toga dijela Srijema (tzv. dobrovoljni odlazak pred Titovom ratnom silom je isto etničko čišćenje), to je skroz zaboravljeno ili se jednostavno ne zna. S druge strane kalvarija nesrpskoga stanovništva 1991. i kasnije, koje je prošlo kroz divljačka prebijanja, sustavna silovanja, sustavna ubijanja i  nehumane masakre, baca sjenu na kalvariju hrvatskih Nijemaca.

Za tjedan dana, budimo sigurni, Vukovar će biti zaboravljen do sljedećega studenoga.
Povijesno sjećanje je varljiva stvar, na području današnje Hrvatske, primarno u Slavoniji i Zapadnom Srijemu, bilo je oko 100 000 Nijemaca pred Drugi svjetski rat. Nijemci su živili još u ostatku Srijema, u Banatu, Bačkoj i oko Banja Luke, od ostalih hrvatskih krajeva izvan današnje Hrvatske. Ti ljudi su izbrisani iz naše memorije, oni kao da nisu stoljećima živjeli na ovim područjima, a bilo ih u prvoj Jugoslaviji čak pol milijuna.

    
Ako Hrvatska demografski opusti, a Slavonija je najveća žrtva trenutne galopirajuće demografske katastrofe, tko će onda ostati i sjećati se žrtava iz 1991.? Nemojmo se zavaravati, dakle još jednom, skoro nitko živ ne spominje čak pol milijuna Nijemaca koji su preko noći nestali s ovih područja, a živili su s nama, bili obrtnici i seljaci, a mnogi su gradili Hrvatsku svojim radom i pameću. Povijest je opasna učiteljica života.
    
Za tjedan dana, budimo sigurni, Vukovar će biti zaboravljen do sljedećega studenoga. Samo da Hrvatska ne bude tako zaboravljena do 22. stoljeća.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIJEMCI, SRIJEME, NIJEMCI U HRVATSKOJ, DOMOVINSKI RAT, VUKOVAR, MISLAV MIHOLEK