Zagreb

Švaljek Gradskoj upravi: Uključite oporbu, građane i stručnjake u rješavanje problema s otpadom

Piše: PolitikaPlus

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba o uspostavi sustava gospodarenja otpadom Sandra Švaljek rekla je da materijal kojeg je Gradska uprava predstavila zastupnicima liči na otpad koji se odlaže na Jakuševcu – niti je sortiran, niti obrađen niti ičemu koristi. Pozvala je gradsku vlast da u proces uspostave sustava gospodarenja otpadom uključi gradske zastupnike, građane i stručnjake, jer je očito da nemaju analize stanja, plana ni cilja te da im je pomoć potrebna.

Uoči sjednice Švaljek je naglasila da je klub zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a sjednicu inicirao ne samo kako bi upozorio da sustav gospodarenja otpadom nije razvijen, da je zapušten te da ne odgovara najboljim praksama europskih gradova nego i da zastupnici u Gradskoj skupštini pomognu svojim prijedlozima, savjetima i idejama.

Navela je kako je njihov klub predložio izmjenu i dopunu zaključka kojeg je uputio gradonačelnik kako bi postavili nekoliko zahtjeva koji su minimalni i nužni u ovom trenutku. Prvo, da se uspostavi sustav prikupljanja selektiranog otpada „od vrata do vrata“. Drugo, da se prati kretanje cijena odvoza i prikupljanja  kako nova cijena u prosjeku ne bi premašivala postojeću cijenu. Treće, da se uspostavi burza otpada, jer ako se započne s odvojenim prikupljanjem otpada onda se mora znati što će se s tim reciklantima dalje raditi. Četvrto, da Studija izvedivosti i projektno-tehnička dokumentacija ispitaju varijantna lokacijska i funkcionalna rješenja. Peto, da se zastupnici, javnost, stručnjaci i ostali dionici uključe u pripremu cjelokupne dokumentacije. I šesto, da se Gradska skupština na svakoj trećoj sjednici izvještava o svim aktivnostima sadržanima u prvih pet točaka.

Predloženi zaključak možete vidjeti ovdje: http://bit.ly/2zR0Sku  

Švaljek je istaknula da se iz materijala kojeg su zastupnici dobili od Gradske uprave vidi da Grad nema niti kvalitetne analize stanja, niti plana, niti cilja. „Ja bih rekla da ovaj materijal kojeg smo danas dobili liči na otpad koji se odlaže na Jakuševcu –niti je sortiran, niti obrađen niti ičemu koristi“, zaključila je Švaljek.

Na samoj sjednici Švaljek je podsjetila da je Plan gospodarenja otpadom RH donesen u siječnju, a Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom u svibnju 2017. Smatra da za nepripremljenost Zagreba na primjenu Uredbe nema opravdane izlike. Zagreb je, kao najveća jedinica lokalne samouprave, po njenom mišljenju trebao biti predvodnik i predlagati rješenja već prilikom donošenja nacionalnog plana. „Da je Grad Zagreb bio lider, već bi sad bio spreman na implementaciju i Plana i Uredbe“, naglasila je Švaljek.

Švaljek je apelirala da zastupnici oko problema gospodarenja otpadom pokušaju postići zajedničko stajalište. „Pitanje otpada nije ideološko, a ne bi trebalo biti ni izrazito političko pitanje, iako je određenim skupinama, tvrtkama i pojedincima u Zagrebu očito u interesu da stvari ostanu kakve jesu - neorganizirane i na rubu potpunog kaosa“, naglasila je.

Na dokument „Sustav gospodarenja otpadom sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom u RH“, kojeg je za tematsku sjednicu pripremila Gradska uprava, Švaljek je navela niz kritika. Smatra da je riječ „sustav“ sasvim neprimjerena za materijal koji je predočen zastupnicima – u njemu nije prikazan nikakav sustav, dapače, opisan je samo jedan segment tog sustava, i to sasvim nesustavno. Nadalje, zastupnike se dokumentom nije informiralo o fazi izrade Plana gospodarenja otpadom, iako je to bio jedan od razloga iniciranja sjednice.

Švaljek je istaknula da se dokument koji je predstavljen zastupnicima sastoji od međusobno nepovezanih cjelina, i zapravo je „copy-paste“ različitih dokumenata te se iz njega se ne može zaključiti ništa o pripremljenosti grada za uspostavu kvalitetnog i održivog sustava gospodarenja otpadom. Iako europski gradovi danas prelaze na primjenu koncepta kružne ekonomije u gospodarenju otpadom pojam kružne ekonomije nijednom nije spomenut u materijalu, gotovo je potpuno zanemaren i gospodarski značaj sustava gospodarenja otpadom, a uloga Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom ostala je nejasna.

Švaljek je naglasila da Gradska uprava i Zagrebački holding moraju procijeniti troškove uspostavljanja suvremenog sustava gospodarenja otpadom. Iako će u izgradnji sustava biti potrebna ulaganja koja će stvarati pritisak na porast cijene prikupljanja i odvoza otpada, Grad bi po njenom mišljenju morao poduzeti sve da osigura da se troškovi javne usluge za građane ne povećaju, a to je moguće postići samo ako se otpad iskorištava i ako se tako osiguravaju prihodi od iskorištavanja otpada.

Predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić, u raspravi je ustvrdio da je očito da netko nije odradio svoj posao, jer Grad nije usklađen ne samo s Uredbom, što bi bilo oprostivo, nego čak ni sa starijim Zakonom o gospodarenju otpadom iz 2013. Smatra da infrastruktura predstavljena u materijalim nije dovoljna za provođenje Odluke. „Što je Čistoća radila dosad, niste se mogli pripremiti“, zapitao se Mikulić naglasivši da Gradska uprava neće dobiti nijednu ruku njihovog kluba zastupnika dok se to ne objasni koliko košta nabavka kamiona i spremnika Zapitao se i je li riječ o nečijoj nesposobnost ili nečijem naređenju da se nešto ne smije raditi. „Građani imaju pravo znati i moraju dobiti odgovore i nadam se da ulazimo u novu eru gdje će Skupština kontrolirati kako i tko na koji način radi“, zaključio je Mikulić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otpad čistoća, zagrebačka gradska skupština, sandra švaljek