Svijet

PRESUDA MLADIĆU: Aleksandar Vučić - Ishod suđenja nije iznenađenje, presuda očekivana

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u svom prvom komentaru presude ratnom zapovjedniku bosanskih Srba kazala je kako nije iznenađena te je poručila da se treba okrenuti budućnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu, nakon izricanja presude ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću u Den Haagu, da je presuda generalu Mladiću očekivana te da ishod suđenja u Srbiji nije iznenađenje, ali da on kao šef države ne može komentirati nepravomoćnu presudu.

“Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao”, rekao je novinarima Vučić, komentirajući presudu kojom je ICTY Ratka Mladića danas nepravomoćno osudio na  doživotni zatvor.

“Za poštovanje svojih žrtava morat ćemo se sami pobrinuti”, rekao je Vučić i poručio kako "danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo, ni pred kim ne spuštajući glavu".

“Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas gledati u budućnost - kako čuvati mir i stabilnost u regiji, kako da nam djeca žive bolje, kako ćemo otvarati više tvornica... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, stvaramo bolju Srbiju za nas", rekao je Vučić.

On je naglasio kako je “Srbija poštovala sve žrtve drugih naroda”, ali kaže kako “nije siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama”.

Vučić je na pitanje novinara “kako to da nitko nije odgovarao za zločine Ramusha Hardinaja, Ante Gotovine i Nasera Orića”, rekao kako ”naša suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici”, prenijela je TV N1.
 “Na sramotu onima koji su takvu pravdu dijelili”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako “postoje i živi dokazi za zločine nad Srbima”.

“To ne smije umanjiti, niti trebamo pravdati zločine koji su uradili neki sa srpskim imenom i prezimenom”, poručio je srbijanski šef države u povodu izricanja doživotne kazne Ratku Mladiću za ratne zločine danas pred haškim tribunalom.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u svom prvom komentaru presude ratnom zapovjedniku bosanskih Srba kazala je kako nije iznenađena te je poručila da se treba okrenuti budućnosti.

Presuda generalu Ratku Mladiću "nije iznenađenje za srpski narod", rekla je Brnabić. "Trebamo gledati u budućnost... kako bismo konačno imali stabilnu državu", prenijeli su beogradski mediji izjavu predsjednice srbijanske vlade koja boravi u službenom posjetu Norveškoj.

Ranije danas, prije izricanja presude Ratku Mladiću, kojeg je ICTY nepravomoćno osudio na doživotni zatvor, srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović rekla je da, kakva god presuda bila, srbijanska vlada ostaje pri ranijim zahtjevima Haškom tribunalu da Ratka Mladića pregledaju liječnici iz Srbije te da “i dalje vrijede jamstva za njegovo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja”.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Aleksandar Vučić, HAAG, ICTY, RATKO MLADIĆ, ANA BRNABIĆ, SRBIJA