Regija

SARAJEVO: Bošnjačke i hrvatske stranke u BiH očekuju iz Haaga različite presude

'Naravno, žao mi je svih žrtava koje su se dogodile u tom ratu od bilo koga. Ali želim reći da je zadaća Haaškog suda bila raditi na pomirenju, a ja mislim da tu svoju zadaću, na neki način, nije ispunio', kazala je Krišto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedateljica Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ BiH) i njen zamjenik iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdili su u utorak kako se u hrvatskim i bošnjačkim političkim strankama očekuju potpuno različite presude šestorici Hrvata koje je Haaški tribunal optužio za ratne zločine u BiH.

"Ono što mogu reći i što svi znamo, Haaški sud je politički sud i očekujem takve odluke", kazala je Krišto novinarima u Sarajevu.

Dodala je kako očekuje da sud kaže svoje i utvrdi činjenice, no to ni na kakav način ne može utjecati na trenutne odnose niti na neke buduće odnose među narodima u BiH.

"Naravno, žao mi je svih žrtava koje su se dogodile u tom ratu od bilo koga. Ali želim reći da je zadaća Haaškog suda bila raditi na pomirenju, a ja mislim da tu svoju zadaću, na neki način, nije ispunio", kazala je Krišto.

Džaferović, ujedno jedan od rijetkih bošnjačkih dužnosnika u BiH koji je uopće komentirao očekivanu presudu haaškoj šestorci, kazao je pak kako i u pravomoćnoj presudi očekuje isto što se dogodilo u prvostupanjskom postupku.

"Očekujem da se potvrde činjenice iz prvostupanjske presude", kazao je Džaferović uz konstataciju kako je prvostepeno vijeće donijelo ispravnu odluku.

Istina i pravda, kazao je Džaferović, ujedno su najbolji temelj za gradnju odnosa unutar BiH, ali i sa susjednim zemljama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ICTY, HAŠKA ŠESTORKA, SARAJEVO, BIH, hrvati u bih, BOŠNJACI, HAAG