Svijet

NAVODNO: Rusiju ne zabrinjava jačanje europske obrambene suradnje

Načelnik odjela za NATO pri ruskom ministarstvu Kiril Logvinov zauzeo se na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Berlinu za obnovu povjerenja između europskih zemalja i Rusije putem dijaloga i vojne suradnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusiju ne zabrinjavaju nastojanja Europske unije da integrira svoju obranu, rekao je u utorak visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, koji smatra da su to "samo riječi" i da se čini da inicijativa nije usmjerena protiv Moskve.

Načelnik odjela za NATO pri ruskom ministarstvu Kiril Logvinov zauzeo se na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u Berlinu za obnovu povjerenja između europskih zemalja i Rusije putem dijaloga i vojne suradnje.

Kazao je da je NATO oživio hladnoratovske napetosti putem proširenja koje je zaprijetilo ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

Moskva je otvorena za nastavak dijaloga i obnovu povjerenja, rekao je, i predana provedbi sporazuma iz Minska kojima se želi prekinuti nasilje na istoku Ukrajine, pod uvjetom da Kijev također ispuni obećano.

"Samo da se sjedne za stol bilo bi važan korak prema obnovi povjerenja", rekao je.

Na pitanje zabrinjava li Rusiju dogovor 23 zemalja članica EU-a da će surađivati u financiranju i zapovijedanju zajedničkim vojnim projektima, kazao je da Moskva pozdravlja sve korake koji bi pridonijeli ujedinjenju Europe.

"Ne pokušavamo razbiti nikakve skupine. Što bolje skupine u Europi surađuju, to bolje za nas. Što prije budu govorili jednim glasom, to je bolje za naše odnose s EU-om", rekao je.

Logvinov je rekao da se europska stalna strukturirana suradnja (PESCO) priprema već desetljećima. "Naravno, pratimo razvoj te situacije, ali u ovom trenutku, to su samo riječi."

Francuska, Njemačka i još 21 članica EU-a potpisale su ovaj mjesec sporazum da će financirati, razvijati i zajedno razmještati oružane snage nakon što je Velika Britanija odlučila da će izići iz EU-a. To je predloženo još 1950-ih, a Britanija se tome oduvijek protivila.

Po dogovoru, koji će europski čelnici potvrditi na summitu u prosincu, države sudionici prvi će se put zakonski obvezati da sudjeluju u zajedničkim projektima kao i obećati da će povećati proračune za obranu i sudjelovati u brzom raspoređivanju snaga.

Rachel Ellehuus, glavna direktorica za europsku politiku i NATO pri američkom ministarstvu obrane, kazala je na konferenciji da SAD podržava tu inicijativu i njezinu transparentnost.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen objasnila je da se u PESCO-u radi više o tome kako da Europa učinkovitije surađuje u rješavanju humanitarnih kriza te da to nije povezano s narušenim odnosima s Rusijom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NATO, EUROPSKA UNIJA, RUSIJA, EU