Energetika

NE DAMO TE DIZEL NAŠ: Drugi dizelski summit protiv zabrane prometa dizelaša u Njemačkoj

Sredinom ove godine sud u Stuttgartu je odobrio zabrane prometa vozilima s dizelskim motorima zbog višestruko prekoračenih granica dušikovih oksida.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka vlada pokrenula je program financijske pomoći od jedne milijarde eura kako bi se gradovima i općinama pomoglo u poboljšanju kvalitete zraka i spriječile zabrane prometovanja vozila s motorima na dizelski pogon, priopćeno je u utorak nakon završetka tzv. dizelskog summita u uredu kancelarke Angele Merkel u Berlinu.
 
"Sada je zaista od najveće važnosti da se izbjegnu zabrane prometa za vozila na dizel pogon", rekla je Angela Merkel nakon održavanja sastanka s predstavnicima saveznih država i gradova u Berlinu.
 
Zato je potrebno smanjiti količine ugljičnog dioksida u gradovima za što je predviđen fond u visini od jedne milijarde eura.
 
"Sredstva bi trebala biti uložena u poboljšanje infrastrukture, bolje prometno planiranje kao i investicije u ekološkiji javni prijevoz", rekla je njemačka kancelarka. Kao jedna od glavnih mjera u postizanju cilja smanjenje štetnih plinova se predviđa pojačano uvođenje autobusa na električni pogon.
 
Od milijarde eura, jednu četvrtinu bi treba dati automobilska industrija ostatak država.
 
Ekološke organizacije kritizirale su postignuti sporazum te ga smatraju nedostatnim.
 
"Savezna vlada i dalje nije shvatila dimenziju ovog problema", priopćila je organizacija Greenpeace reagirajući na današnji dogovor. Greenpeace strahuje da su zabrane prometa za vozila na dizelski pogon neizbježna što bi moglo izazvati "kaos" u Njemačkim gradovima sljedeće godine.
 
Sredinom ove godine sud u Stuttgartu je odobrio zabrane prometa vozilima s dizelskim motorima zbog višestruko prekoračenih granica dušikovih oksida.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA AUTOINDUSTRIJA, AUTO MOTO, EKOLOGIJA, NJEMAČKA, dizelaši, DIZEL