Hrvatska

'HAAG': Zasad neizvjesno kada bi osuđenici u predmetu "Prlić i drugi" mogli na slobodu

Piše: PolitikaPlus

Haški osuđenik, general Slobodan Praljak, koji je u srijedu počinio samoubojstvo pošto mu je potvrđena prvostupanjska presuda od 20 godina zatvora, možda bi već za dvije godine bio pušten na slobodu, no to je teško utvrditi jer mu se u kaznu računa vrijeme provedeno u pritvoru, ali ne i vrijeme na privremenoj slobodi. 

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je u srijedu pravomoćnu presudu šestorici  bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994,  potvrdivši im dosuđene kazne u prvostupanjskoj presudi i tim predmetom, jednim od najsloženijih, sud je završio 24-godišnje postojanje. 

Sud je time potvrdio da je bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločina i popio je otrov iz bočice u sudnici i umro u bolnici u Den Haagu.

Odvjetnik Luka Mišetić koji je pred Haškim sudom branio generala Antu Gotovinu napisao je na Twitteru da bi general Slobodan Praljak, da je krenuo na odsluženje kazne, bio pušten na slobodu za najviše dvije godine. 

"Slobodan Praljak, s kaznom od 20 godina zatvora, morao je odslužiti 13.3 godina prije puštanja. Već je odslužio oko 11 godina. Trebao je biti pušten 2019. ili 2020.", napisao je na Twitteru odvjetnik Luka Mišetić. 

Prema praksi Haškog tribunala osuđenici kojima je izrečena pravomoćna presuda, izlaze na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne.

U odsluženu kaznu računa im se vrijeme provedeno u pritvoru, ali ne i vrijeme koje su proveli na privremenom puštanju na slobodu. 

Koliko su točno vremena šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata proveli na slobodi teško je ustvrditi jer ICTY može objaviti kada je pustio na slobodu neke pritvorenike, ali neki put takve odluke mogu biti i tajne. 

Šestorica su se predala sudu 2004., a suđenje je počelo 2006., da bi im u svibnju 2013. prvostupanjsko vijeće izreklo kazne od ukupno 111 godina zatvora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOBODAN PRALJAK, PRILIĆ I DRUGI, icty, HAAG