Zagreb

Esih: Neki u oporbi su "dosljedni samima sebi"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnica Nezavisnih za Hrvatsku Bruna Esih komentirala je u četvrtak ponašanje oporbe u vezi čitanja izjave o žalbenoj presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata ocjenom kako se neki u oporbi "ponašaju dosljedno samima sebi".

"Što se tiče oporbe, mogu samo reći da se neki ponašaju dosljedno samima sebi, to im je jedini plus, dok postoje i mnogi koji su se jučer strahovito šokirali i iščuđavali nečemu što je bilo sasvim izgledno", rekla je Esih novinarima.

"Sada ćemo postavljati pitanja o posljedicama, s njima ćemo se baviti i s ovom tragičnom smrću, za koju osobno ne želim da ostane samo na tome, nego da se doista svi skupa trgnemo. Kao i uvijek, nitko se neće baviti uzrocima, odnosno s onim što je dovelo do svega ovoga", kaže Esih.

Poručila je da treba otkriti tko je još od '90-ih "zakuhavao i usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo jučer imali prilike gledati" i ustvrdila da su mnogi u tome sudjelovali tako što su bili "politička klatila, denuncijatori", te da iza svega stoji "isti kontraobavještajni potpis".

Dodala je da se isto dogodilo u zagrebačkoj Skupštini, gdje je na prijedlog Kluba Neovisnih za Hrvatsku tražena minuta šutnje za preminulog generala Praljka, ali su neki klubovi s time i tamo imali problem.

Na novinarski upit zašto se govori da je presuda usmjerena protiv hrvatskog naroda, Esih je odgovorila da s hrvatske strane nikad nitko nije nijekao neke zločine.

"Uz pojedinačne krivnje, ovdje smo mogli čuti o zločinačkom udruženom pothvatu. Mogu se složiti da ga je bilo, ali ne tako kako je rečeno u presudi, nego se taj pothvat događao nad hrvatskim narodom u Hrvatskoj i BiH", rekla je.

Optužila je haški sud da je "usmjeravao presude na politički način", a  jedino u slučaju Srebrenice je posao obavio onako kako bi svako sudište trebalo raditi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupština, bruna esih, oporba