Hrvatska

JAVIO SE I DILER TRANSKRIPATA: Mesić - Hrvatska je donijela Ustavni zakon koji obvezuje sve građane na suradnju s Haagom

Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić priopćio je u četvrtak kako je inicijativu za osnivanje Haaškog suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Haagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

"Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao", istaknuo je Mesić. Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Haagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. No, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati", poručio je Mesić ustvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

"Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obvezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje", naglasio je u priopćenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Napomenuo je kako je suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih, tako i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Haagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi te kako je smatrao ne samo potrebnim, nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAŠKI TRANSKRIPTI, stjepan mesić, stipe mesić, slobodan praljak, ICTY, HAAG