Svijet

NEW YORK: Devet zemalja UN-a zatražilo sjednicu o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji

Šest zemalja koje su se potpisale na pismo u kojemu se traži sazivanje sjednice jesu Italija, Japan, Senegal, Švedska, Ukrajina i Urugvaj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska uz još šest zemalja zatražile su u petak da Vijeće sigurnosti sazove sjednicu o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, doznaje se od diplomatskih izvora.

Ta bi se sjednica mogla održati 11. prosinca i bila bi od 2014. četvrta godišnja rasprava Vijeća o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji koja je već osuđivana zbog svojih programa konvencionalnog i nuklearnog oružja.

Šest zemalja koje su se potpisale na pismo u kojemu se traži sazivanje sjednice jesu Italija, Japan, Senegal, Švedska, Ukrajina i Urugvaj.

Kao i prethodnih godina, Kina, bliska saveznica Sjeverne Koreje, najvjerojatnije će se usprotiviti tom zahtjevu i uputiti na UN-ovo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi koje je nadležno za takva pitanja.

UN-ova Opća skupština treba u prosincu donijeti rezoluciju u kojoj će osuditi Sjevernu Koreju zbog kršenja ljudskih prava i nastavka skupog vojnog programa dok 70 posto njezinih stanovnika trpi oskudicu hrane.

Međunarodna zajednica je uvela Sjevernoj Koreji osam paketa gospodarskih sankcija, svaki put sve strožih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UN, LJUDSKA PRAVA, Sjeverna Koreja, NEW YORK