Zagreb

SANDRA ŠVALJEK: Grad ne zna za koga gradi 1.800 stanova u Podbrežju

Piše: PolitikaPlus

Jučerašnja sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, uoči glasanja o uklanjanju biste Ive Lole Ribara. Prije toga, oporbeni zastupnici kritizirali su način gradnje i kriterije za gradske stanove u Podbrežju, prodaju gradskog zemljišta na Črnomercu tvrtki Geoprojekt, a kvorum su rušili i uoči glasanja o Odluci o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda, za koju su tvrdili da zbog slučajne ili namjerne nesposobnosti gradskih tvrtki uvodi privatizaciju vodne infrastrukture.

Sandra Švaljek je raspravljajući o stanovima koje Grad Zagreb gradi u Podbrežju rekla da nije jasno kome je točno taj projekt namijenjen. „Podbrežje se na početku gradilo za znanstvene novake, zatim je ispalo da njih nema i da mladi znanstvenici nemaju interesa za kupnju tih stanova, pa se sada gradi za nekog drugog“, istaknula je Švaljek i dodala da bi Grad, ako ulazi u investiciju od 1.800 stanova, trebao znati koja je to tržišna potražnja koju želi zadovoljiti.

Švaljek je naglasila da i taj projekt pokazuje da Grad nema jasnu politiku u pogledu socijalnih stanova. Naglasila je da bi osobno u potpunosti bila za to za to da Grad Zagreb građanima koji si ne mogu riješiti pitanje stanovanja izgradi ili priskrbi socijalne stanove, ali ne na ovaj način. Istaknula je da bi, ako se grade socijalni stanovi, među kriterijima za njihovo dobijanje prije svega očekivala socijalne kriterije, pa bi jedan od osnovnih kriterija trebao biti onaj dohodovni. Međutim, u kriterijima Gradske uprave toga nema.

Švaljek je istaknula da je i financijska konstrukcija koja stoji iza ovog megaprojekta od 1.800 stanova potpuno nejasna. „Uopće mi nije jasno zašto Grad ne otkupljuje jeftine stanove koji postoje na tržištu nego gradi neke nove stanove - danas i banke i druge tvrtke nude na tržištu prilično jeftine stanove, rasprostranjene po cijelom gradu, ali Grad ovako bira raditi geto i sve te stanove locirati na jednom mjestu“, naglasila je. „Sve u svemu, tu postoji jedan veliki šlampavluk – nije jasno koja politika se vodi, kako se vodi ni po kojim kriterijima se vodi.“

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ! naglasio je da je na primjerima Sopnice Jelkovec i Podbrežja vidljivo da Grad Zagreb iz nekog razloga gradi preskupe stanove. „Ako govorimo o Sopnici Jelkovec, tu su neki stanovi 1.627 eura po kvadratnom metru, a ako govorimo o Podbrežju, riječ je o oko 1.658 eura po kvadratu“, istaknuo je.

Tomašević smatra da je očito da se ovakav model pokazuje lošim, iako je namjera dobra. Napomenuo je da je Zagreb je NAŠ! za društveno poticanu stanogradnju, koja treba ići u smjeru izgradnje socijalnih stanova, imati jasne kriterije zašto se nešto gradi, kako će se to iznajmiti i prodati te kakva će tu računica biti za Grad. „Ovako se ide u jednu politiku 'ajmo izgraditi pa ćemo onda vidjeti što ćemo s tim' pa je Grad je potrošio desetke, stotine milijuna kuna, i sada treba spašavati stvar“, zaključio je Tomašević te ustvrdio da se očito krivo planiralo i kada se radi o onima kojima su stanovi prvotno bili namijenjeni – mladim znanstvenicima - jer mediji pišu da se za 208 stanova prijavilo njih oko trideset.

Matej Mišić iz SDP-a podsjetio je da je od 600 izgrađenih stanova njih 200 socijalnih, 200 ih je namijenjeno najmu, a 208 potrebama znanstvene zajednice. Zapitao se  postoji li u znanstvenoj zajednici potreba za najmom stanova, ako je već u prvoj fazi utvrđeno da ne postoji potreba za 208 stanova za prodaju, nego 20 ili 30, te zbog čega se stanovi koji su namijenjeni znanstvenoj zajednici, a koji nisu uspjeli biti prodani, nisu prenamijenili za potrebe najma mladih znanstvenika.

Mišić je podsjetio da je na prošloj sjednici Gradske skupštine Gradska uprava tražila podršku za kredit Zagrebačkog holdinga od 230 milijuna kuna pri čemu je namjena 208 stanova bila za prodaju za znanstvenu zajednicu, a sada Gradska uprava, izuzev 20-tak stanova koji će biti iskorišteni u tu svrhu, mijenja kriterije za ostalih 180 stanova. "S obzirom na to da se za 200 stanova namijenjenih javnom najmu prijavilo oko 850 ljudi, pripadnici znanstvene zajednice izrazili su opravdanu sumnju da im neće biti omogućeno da iznajme stan", zaključio je Mišić.

Raspravljajući o prodaji gradskog zemljišta na Črnomercu tvrtki Geoprojekt Tomašević je naglasio da će klub Lijevog bloka načelno glasati protiv svake prodaje zamljišta u vlasništvu Grada Zagreba dok god se ne usvoji Strategija upravljanja imovinom. Podsjetio je da su tvrtke Geoprojekt i Zagrebgradnja obje u vlasništvu braće Vojnović, da su gradile Vrbane III, da je prije toga dolazilo do sumnjivih zamjena zemljišta koje i dalje istražuje Uskok, te da je jedan od stanova za koje Uskok tvrdi da ih je koristio gradonačelnik Bandić, a koji je u vlasništvu Geoprojekta, blokiran. „Nevjerojatno je da su upravo to ta poduzeća koja se uglavnom javljaju u poslovima s Gradom“, napomenuo je Tomašević te dodao da je ova prodaja „urbanistički legalna, ne možemo ništa prigovoriti, osim tome kako Grad upravlja svojom imovinom, i kako to da se uvijek iste tvrtke okoriste time da Grad nema Strategiju upravljanja imovinom“.

Tomašević je podsjetio i da će tvrtki Zagrebgradnja Grad sljedećih 10 godina plaćati najam i za potrebe najma prostora za vrtić i za potrebe najma njihovog poslovnog prostora za školu u Vrbanima III, „tako da ćemo iz proračuna Grada Zagreba to preplatiti dva ili tri puta“. Podsjetio je i da je vezano uz ovu odluku mišljenje vijeća gradske četvrti Črnomerec, čiji je predsjednik iz HDZ-a, bilo negativno te su tražili da se ona skine s dnevnog reda.

Jedna od točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice bio je i zahtjev Nezavisnih za Hrvatsku za uklanjanjem biste Ive Lole Ribara. Gradonačelnik Bandić je njihov prvotni prijedlog izmijenio te je novi prijedlog zaključka propisivao da se gradonačelnik zadužuje da nakon "proceduralnog preispitivanja" podnese novi prijedlog zaključka o uklanjanju biste. Tijekom rasprave koja je potrajala dva i pol sata, Drago Prgomet je uime kluba zastupnika HDZ-a najavio da će HDZ prilikom glasanja biti suzdržan. Sjednica se odužila do pola 10 navečer, oporba je u jednom trenutku izišla iz dvorane i srušila kvorum, te predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću nije preostalo ništa drugo nego da prekine sjednicu i odgodi je za 11. prosinca, bez glasanja o uklanjanju biste.

Nezavisna lista Sandre Švaljek žali što se o ovakvom prijedlogu, koji nema nikakve veze s kvalitetom života Zagrepčana, raspravljalo duže i žustrije nego o brojnim drugim odlukama koje su toga dana bile pred Skupštinom - gradnji stanova u Podbrežju, prodaji gradskog zemljišta tvrtki Geoprojekt, promicanju zdravlja, suzbijanju štetne uporabe alkohola, prevenciji zlouporabe droga ili pak Kavani Corso.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, STANOVI, SANDRA ŠVALJEK