Zagreb

NOVA METODA: Primjenom imunoterapije rak pluća više nije smrtonosna bolest

Piše: Ivana Vranješ

Od raka pluća u svijetu umre  više od milijun i  pol ljudi. U Hrvatskoj se  godišnje otkrije oko 3 tisuće  novooboljelih od  ove zloćudne bolesti , a godišnje umre oko 2 900 osoba.

Rak pluća je prvi po učestalosti pojavnosti  među muškarcima u većini zemalja svijeta, pa i u Hrvatskoj, a u žena je na drugom ili trećem mjestu , te je vodeći uzrok smrtnosti od raka u muškaraca.

Ova zloćudna bolest dugo nema simptome, a kada se simptomi pojave, bolest je već  u uznapredovanom stadiju . Naime većina bolesnika u trenutku dijagnoze ima proširenu ili metastatsku bolest čime se značajno smanjuju šanse za preživljavanje.

Kako bi se informirala  javnost o učestalosti raka pluća, važnosti pravovremene i ciljane dijagnostike, te odabira primjerene terapije za postizanje boljih ishoda liječenja bolesnika u srijedu je  u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća Hrvatsko torakalno društvo  Toraks i Zaklada Hrvatska kuća disanja u suradnji s  Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća  „ Jedra“  te Koalicijom udruga u zdravstvu  održalo tribinu  „ Borba s rakom pluća-jesmo li pobijedili?“

„ Rak pluća je najveći izazov za Nacionalni plan borbe protiv raka koji je u izradi, a trebalo bi posložiti mjere primarne, sekundarne prevencije, ranog otkrivanja, dijagnostike, ranog liječenja, palijativne skrbi, sveobuhvatne skrbi za oboljele i njihove  obitelji. Rak pluća je bolest koja nema rane simptome, nema pokazatelja, ne postoji nikakav program screeminga, a Ministarstvo je najavilo da  će ga uvesti. Da bi se otkrila ova bolest u ranom stadiju  potrebno je raditi specijalizirane preglede aparatom, CT-om niskog zračenja, a zasada nemamo dovoljno tih aparata“ rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina. Istaknuo je kako je broj oboljelih velik u Hrvatskoj, oko 19 posto novootkrivenih muškaraca oboljelih od raka  pluća, a 8 posto je žena , te incidencija od raka pluća u žena raste. Također se bolest javlja u  mlađim dobnim skupinama.

 Medicinska sestra u udruzi „ Jedra „ Sandra Karabatić je rekla da je zdravstvena skrb oboljelih od raka pluća vrlo kompleksna .

„ Prva uloga medicinske sestre  je da kroz cijeli proces od dijagnoze do liječenja vodi  pacijenta, prati popratne pojave i edukaciju nastoji usmjeriti kako te pojave ublažiti, smanjiti ili potpuno ukloniti. U  prilog tome govore i nove metode liječenja koje se primjenjuju u svijetu, a to je imunoterapija.  Medicinske sestre  na svjetskoj razini, a i u Hrvatskoj napravile smo prve preporuke za smjernice kako upravljati toksičnostima Moramo pratiti trendove, moramo znati kako aplicirati lijek, pratiti popratne pojave  , intervenirati na vrijeme, ukazati koje promjene pacijent može očekivati, pratiti i evaluirati sve toksičnosti te  upućivati kako ih se može ukloniti ili smanjiti “, rekla je Karabatić. Naglasila je da osobe oboljele od raka pluća teško žive s tom  bolešću, jer  šira javnost misli da su osuđene na smrt, a ne mora tako biti  i nove terapijske mogućnosti daju nadu.

Predsjednik Hrvatskog  torakalnog  društva Toraks, akademik Miroslav Samaržija je rekao kako treba poboljšati rani dijagnostiku raka pluća , a to je moguće postići nabavom CT uređaja  nove  generacije, s niskom razinom  zračenja, što bi  omogućilo izlječenje ove bolesti u značajno većem postotku. Naime,  s obzirom da se rak pluća otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala  ishodi liječenja su skromni, petogodišnje preživljavanje je samo 6 posto.

 „ Programi probira za rak pluća u SAD-u smanjili su mortalitet od te bolesti 20 posto, a u tijeku je izrada Nacionalnog  programa prevencije i  ranog otkrivanja  karcinoma pluća čije je Povjerenstvo imenovao ministar zdravstva Milan Kujundžić“, rekao je Samaržija.

Pulmolog iz  Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb Marko Jakopović je rekao kako u  zadnjih pet, šest godina dogodile su se značajne promjene u liječenju raka pluća s razvojem molekularne biologije, gdje su otkrivene mutacije u samom  tumoru koje dovode do promijenjenog receptora.

„ Razvijeni su pametni lijekovi koji blokiraju te receptore, ali  to je samo za 20 posto naših pacijenata. Najveće  novost u zadnje dvije godine je imunoterapija koja uči da se imunološki sustav  bori protiv raka. To je  nešto što daje  novu nadu, te omogućuje dugotrajno zalječenje bolesti i pretvaranje karcinoma pluća u kroničnu  bolest. Imunoterapiju primjenjujemo godinu i pol zahvaljujući donaciji farmaceutskih kuća. Nažalost imunoterapija u Hrvatskoj još nije na listi HZZ-a", izjavio  je Jakopović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rak pluća, bolest, liječenje