Tvrtke

Emil Tedeschi: Agrokor je najveća tragedija leadershipa nakon rata

Piše: Ivana Vranješ

U  organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (ERBD) održana je konferencija na kojoj je predstavljen ENEF-regionalni investicijski fond namijenjen za ulaganje u razvoj i širenje poslovanja poduzetnika u regiji.

Ovaj fond nudi  equity i  quasi-equity ulaganja u odabrane tvrtke, te je izravnim i paralelnim sufinanciranjem osigurao oko 100 milijuna eura namijenjenih tvrtkama u Hrvatskoj i na području zapadnog  Balkana

U  pozdravnom govoru  direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku  i Mađarsku Vedrana Jelušić- Kašić je rekla kako se  konferencijom promovira poduzetništvo, ali i propituje i istražuju izazovi s koma je ono suočeno, te ispituju mogućnosti alternativnog financiranja kapitalom i što takvo financiranje doprinosi poduzeću, široj zajednici i gospodarstvu..

Spomenula je kako su  najveće equity  investicije EBRD-a  investicije u burze, primjerice  burze u Moskvi i Istanbulu, te u maloprodajni lanac  Lenta u Rusiji, ali i investicije u financijskom sektoru  poput banke Transilvanija u Rumunjskoj .

„Radimo na ulaganja u mala i srednja poduzeća, te smo tu aktivni kroz ENEF  fond. Mogućnosti su ulaganja i u manje rastuće tvrtke preko Venture capitala, gdje se rade akvizicije manje od jednog milijuna, a usredotočeni  smo na ITI sektor, te je jedno takvo j ulaganje u  Sloveniji“, rekla je  Vedrana Jelušić Kašić.

Predsjednik Uprave  Atlantic Grupa  dd Emil  Tedeschi je rekao kako je pred  hrvatskim kompanijama velika generacijska transformacija . No, mentalitet  vlasnika čije se plan nastavka poslovanja  svodi na nasljedovanje unutar obitelji umjesto na oslanjanje na profesionalni menadžment to  pretvara u neizvjesnost za opstanak. Tedeschi smatra da je dobar lidership odgovornost za kompaniju, za ljude i zajednicu od  dobavljača do profesionalnih partnera.

„ Agrokor je najveća tragedija lidershipa nakon rata. Ostaviti devastiranu kompaniju, dobavljače, financijsku zajednicu, lokalne sredine u kojima je najveći ako ne i jedini poslodavac, to je neodgovorno   vodstvo“, rekao je  Tedeschi. Na konferenciji je iznio svoja iskustva vezano za ključne točke razvoja kompanije i njezin proces širenja i rasta u jednu od najvećih privatnih tvrtki u regiji.

„ Kad smo 2001 godine kupili Cedevitu za 50 milijuna njemačkih maraka za financiranje smo koristili equity , mezzanine  financiranje, kredit banke i nematerijalnu imovinu, brend Cedevite kao kolateral u akviziciji što je bio prvi slučaj da se na području bivše Jugoslavije koristi brend“, izjavio je  Tedeschi.

„ Izazovi i prilike  poduzetništva su velike pogotovo u okruženju kojeg smo odabrali.  Na ruskom tržištu  prisutni smo već  dvadesetak godina, gdje imamo 230 zaposlenika. Prošli smo jednu krizu na tom tržištu unazad  tri godine, a vezano uz pad rublja i cijenu  barela nafte. No sada su prognoze  dobre, rublja raste pa i cijena barela nafte. Danas zahvaljujući rublju koji jača, a tako i barel nafte  imamo dobar rast 10 posto. Sačuvali smo tržišni udio što je bilo iscrpljujuće za nas.

Na konferenciji  predsjednik uprave BG Reklama Luka Stanić predstavio je svoju tvrtku koja je  jedna od predvodnika  u oblikovanju, razvoju i proizvodnju POS materijala za prodajna mjesta u regiji te na koji način pristupaju inovacijama

„ Tvrtka postoji od 2001 godine u Beogradu, proizvodimo reklamne police  na kojima brendovi izlažu svoje  proizvode Radimo  za modnu, kozmetičku i druge  industrije. Njemačka nam je najveće tržište na kojem poslujemo , a imamo svoje urede u Londonu, Beču i Hamburgu. Naši najveći klijenti su  Phillips, Siemens, od kozmetičkih tvtki Loreal. Intenzivno radimo na inovacijama kako bi klijentima izašli  u susret.  Što se tiče inovacija prvi smo u regiji  koji koristimo hologramsku tehnologiju izlaganja proizvoda na mjestu prodaje“, rekao je Luka Stanić.


 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tvrtke, emil tedeschi, agrokor, erbd