Zagreb

11. prosinca : Izložba Mare Bratoš - neuljepšano lice trudnoće

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka Galerija Greta u ponedjeljak, 11. prosinca otvara izložbu "Ljubav i život žene", na kojoj će se predstaviti novi ciklus fotografija autorice Mare Bratoš, u kojemu, bez uljepšavanja, dokumentira vlastitu trudnoću.

"Mara Bratoš najnovijim ciklusom, u kojem je sukcesivno bilježila faze svoje trudnoće, pokazuje novu svijest o ženskoj ljepoti koja se mijenja, ali ne blijedi, u različitim fazama života", istaknula je u predgovoru izložbe Marija Tonković.

"Ono što je dojučer bilo skriveno danas se može dijeliti i revidirati u svojoj autentičnoj konotaciji. Čudo životnog stvaranja i privilegija žene da bude glavnim instrumentom prepoznaju dostojanstvo i šarm jedne od najljepših slika koje priroda može stvoriti", dodala je.

Tonković je podsjetila kako se autorica od samih početaka svog umjetničkog stvaranja predstavlja u ciklusima, izlažući obnažene autobiografske portrete, integrirajući i sintetizirajući duhovni, psihološki i fizički aspekt samoostvarenja.

"Ti njezini radovi introspektivna su vizualizacija pojedinih životnih faza i psihičkih stanja", napomenula je.

Po njezinim riječima, novi identitet autorice pojavljuje se 'drugim stanjem' u doslovnom i metaforičkom značenju, kao razdoblju preobrazbe, tjelesnih, psihičkih i emocionalnih promjena, u kojem svaka žena otkriva novu individualnost.

"Nažalost, prikaze ženskog akta uvijek prati suptilna linija između vulgarnosti i estetske sublimacije tijela. Mara Bratoš, za razliku od glamuroznih portreta slavnih trudnica, donosi svjesnu odluku da u svom pristupu dokumentira stvarnost trudnoće umjesto da je uljepšava", istaknula je Tonković.

Mara Bratoš (1974., Dubrovnik) osnovnu školu završava u rodnom gradu, a srednju u SAD-u, te se 1992. upisuje na Odsjek za filmsko i TV snimanje na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je završila 1998. godine.

Surađivala je s više časopisa ("Cosmopolitan", "Globus", "Elle", "Klik"), a od 1999. do 2015. je bila urednica fotografije u financijsko poslovnom mjesečniku "Banka".

Od 2006. do 2014. godine surađuje kao fotograf dokumentarist sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a od 2014. s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Izlaže kontinuirano od 1995. godine, a njezina izložba u Galeriji Greta može se razgledati do 17. prosinca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mara bratoš, izložba, fotografija