Zagreb

ZAGREB: Otvoren Stručni simpozij „Slušam te“

Suicid je 2. uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu...

Piše: PolitikaPlus

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, a uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske psihološke komore, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić danas je otvorila ovogodišnji Stručni simpozij „Slušam te“ koji će se održati od 8. do 10. prosinca u prostorima Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Stručni simpozij jedan je od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“ koji od 2016. godine provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad / Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske – CroMSIC uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje.

Pruživši podršku svim aktivnostima i interaktivnim radionicama koje će se održati u sklopu trodnevnog Stručnog simpozija kao i nastavku provedbe projekta „Pogled u sebe“, zamjenica gradonačelnika istaknula je kako Grad Zagreb uvijek prepoznaje i podržava projekte koji stavljaju interes djece i mladih na prvo mjesto, a prigodnim se  riječima svim prisutnima obratio i posebni savjetnik za zdravstvo i sport, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, doc.dr.sc. Tomislav Madžar.

Nakon uvodnog obraćanja, pregled oglednih modela zaštite zdravlja mladih koji su besplatni za korisnike, odnosno primjere dobre prakse kao i iskorake koje je projekt „Pogled u sebe“ iznjedrio prezentirale su zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević, prof..log., univ.spec.admin.urb. te  Ivana Portolan Pajić, dr.med. kao i ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad, dr.sc. Miroslav Hanževački, dr.med., dok je o razlozima važnosti provedbe projekta poput ovog pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med. naglasio sljedeće: „Mentalno zdravlje mladih i poremećaji mentalnog zdravlja rastući su problem cjelokupnog društva, a da je tome zaista tako svjedoče i poražavajuće brojke prema kojima je suicid 2. uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu. Uzimajući u obzir prioritete Nacionalnog programa za mlade Republike Hrvatske te Gradskog programa za mlade, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba drugu godinu za redom podržava provedbu projekta „Mladi i mentalno zdravlje“. Ovaj projekt jedinstven je po svom multidisciplinarnom pristupu, a ima za cilj razviti mehanizme kojima se mentalno zdravlje mladih može osnažiti i u konačnici prevenirati nastanak poremećaja te iznad svega podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima jer ono ne utječe samo na pojedinca i njegovu okolinu, već i na društvo u cjelini. Provedbom projekta Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba započeo je novu eru edukacija i razgovora o mentalnom zdravlju temeljenih na stručnom i empirijskom pristupu“.

Ovogodišnji će Stručni simpozij okupiti brojne stručnjake na području zaštite mentalnog zdravlja, a poseban će naglasak biti stavljen upravo na poteškoće s kojima se svakodnevno nose osobe koje rade s mladima (nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) kao i na važnost međuljudskih odnosa te izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju. Usko za to vezana su i pitanja ljubavi pa će tako vodeći psiholozi i psihijatri svojim predavanjima i interaktivnim radionicama u subotu, 9. prosinca i nedjelju, 10. prosinca sudionicima pokušati približiti pitanja ljubavi, seksualnosti i partnerskih odnosa te naglasiti koliko je važno voljeti samog sebe i izgraditi odnos prema sebi, čime izravno brinemo i za vlastito mentalno zdravlje.

Kako bi se dodatno potaknula svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, ali i o tome koliko slušamo jedni druge, na koji način komuniciramo te znamo li prepoznati trenutak kada komunikacija postane loša, pokrenuta je i kampanja na društvenim mrežama kroz koju će se prikazati raznolikost poimanja ljubavi i istaknuti koliko toga se može postići samo iskrenim razgovorom i jednostavnim slušanjem osoba u svojoj okolini.

Link na Facebook stranicu – POGLED U SEBE na kojoj možete pogledati i kampanju „Slušam te“: https://www.facebook.com/PogledUSebe/

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADSKI URED ZA ZDRAVSTVO, ZDRAVLJE, SIMPOZIJ