Regija

Milo Đukanović: Ni SAD niti Rusija neće imati utjecaja na izbor predsjednika Crne Gore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), izjavio je u nedjelju da ta stranka još nije odlučila tko će biti kandidat za predsjednika države, te da u slučaju da to bude on, na to neće utjecaj imati pritisak ni SAD-a niti Rusije.

On je, u razgovoru za nedjeljno izdanje podgoričke Pobjede, rekao da nitko i nikada, bilo iz Rusije ili SAD-a, s njim nije razgovarao jezikom ucjena.

Predsjednički izbori bit će održani u prvoj polovini iduće godine, pa se u crnogorskoj javnosti nagađa oko mogućih kandidata.

Vladajuća koalicija, u kojoj su, pored DPS-a, još i Socijaldemokrati (SD), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Liberalna partija (LP) i albanska Forca, očekuju kandidaturu Mila Đukanovića, kao sigurnog pobjednika obzirom da je oporba potpuno razjedinjena i ne može naći kandidata koji bi bio ravnopravan takmac bivšem premijeru.

Iz oporbenih krugova je, međutim, lansirana priča da se Đukanović neće kandidirati jer na njega međunarodna zajednica, prije svega SAD i Rusija, vrše pritisak da to mjesto, nakon dva i pol desetljeća vladavine njegove stranke, prepusti drugome.

 "U slučaju da se kandidiram, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati nikakav utjecaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on s Istoka ili sa Zapada. Uostalom, nikada i nitko ni s jedne istočne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način", kazao je Đukanović.

Razlog zašto špekulacije o navodnim pritiscima na njega ne jenjavaju Đukanović vidi u tome što čelnike oporbe bitno povezuje ista ideja, osvajanje vlasti pod svaku cijenu, s materijalnom potporom sa strane. On se, kako je rekao, ne bi iznenadio da oporba, upravo zbog osjećaja gubitnika, bojkotira predstojeće predsjedničke izbore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUSIJA, SAD, crna gora, milo đukanović